Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία προκαλούν ανησυχίες στην Ευρώπη καθώς μετά από δύο μήνες συνομιλιών, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.

Ads

Ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται να δώσει και τυπικά το πράσινο φως στο νέο συνασπισμό σήμερα, καθιστώντας την Αυστρία ως το μόνο δυτικοευρωπαϊκό κράτος με κυβέρνηση που περιλαμβάνει στους κόλπους μια αντι-μεταναστευτική, ακροδεξιά δύναμη.

«Έχουμε δύο κόμματα που σχηματίζουν εδώ ένα συνασπισμό που θέλουν να βοηθήσουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και μελλοντικός Καγκελάριος, παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση το Σάββατο. Και αυτό ακριβώς, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι αυτό που ανησυχεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Δεν είναι ποτέ καλή είδηση, όταν η άκρα δεξιά συμμετέχει σε μία κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντρο Γκόζι, ιταλός υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Στον ίδιο τόνο και ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί  έγραψε στο Twitter ότι «οι δημοκράτες που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί έναντι του συνασπισμού που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία».

Ads