Μια εβδομάδα μένει έως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία που παράλληλα βρίσκεται σε διαδικασία Brexit. 

Ads

Η Τερέζα Μέι μέχρι και πριν λίγο καιρό πρόβαλε ως το απόλυτο φαβορί, σαρώνοντας στις δημοσκοπήσεις. Ίσως μάλιστα αυτός να ήταν κι ένας από τους λόγους που την οδήγησαν στην κήρυξη των πρόωρων εκλογών, η ισχυροποίησή της. Πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν την ψαλίδα να κλείνει και τα ποσοστά της να μειώνονται, δίνοντας πάντως και πάλι άνετη νίκη στην Μέι. 

Μια νέα έρευνα όμως ανατρέπει το σκηνικό. Η έρευνα της Yougov – πρόκειται για ένα νέο μοντέλο που βασίζεται σε ερωτηματολόγια ανά εκλογική περιφέρεια – για τους Times του Λονδίνου, δείχνει ότι οι Συντηρητικοί της Μέι θα πάρουν τις εκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει 310 έδρες στους Συντηρητικούς με την απόλυτη πλειοψηφία να επιτυγχάνεται στις 326 έδρες. Σήμερα οι Τόρις έχουν 330 έδρες. Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί παίρνουν 257 έδρες ενώ έχουν 229. 

Ads

Το Σκωτικό SNP συγκεντρώνει 50 έδρες, χάνοντας λίγο έδαφος από τις 54 που κατέχει, ενώ οι Φιλελεύθεροι παίρνουν 10 έδρες και οι Πράσινοι 1 έδρα. Το UKIP χάνει και τη μία και μοναδική έδρα που κατέχει στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ το κόμμα Βορείου Ιρλανδίας παίρνει 18 έδρες και της Ουαλίας 3. 

Σε περίπτωση που αυτή η δημοσκόπηση επαληθευτεί τα πράγματα για το σχηματισμό κυβέρνησης των Συντηρητικών δεν θα είναι καθόλου εύκολα αφού οι έδρες των Φιλελεύθερων που είχαν συνεργαστεί με τους Τόρις το 2015 δεν φτάνουν…