«Όταν χάνεις δεν πας για ύπνο. Αποχωρείς». Αυτό δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την επικράτηση του «όχι» με 59.26% στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούσε.

Ads

Στο διάγγελμά του, ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την ήττα και ανακοίνωσε πως το «κεφάλαιο του τελειώνει σήμερα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καταθέσει εντός της Δευτέρας και επίσημα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος καλείται να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε. 

image

Ads

image

Διαβάστε επίσης:

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.
«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά όταν χάνεις δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

«Ήθελα να μειώσω τις καρέκλες. Αλλά η καρέκλα που φεύγει είναι η δική μου. Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας» ανέφερε και πρόσθεσε: «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

Κλείνοντας ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου» ανέφερε.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Ναι 40.74% – Όχι  59.26%

image

Με καταμετρημένο το 100% της επικράτειας. Υπολείπονται οι επιστολικές ψήφοι 

image

image

«Σας ευχαριστώ όλους, όπως και να ‘χει. Ζήτω η Ιταλία» είχε αναφέρει ο Ματέο Ρέντσι στην πρώτη αντίδρασή του μέσω Twitter, πριν φτάσει στο Παλάτσο Κίτζι για να μιλήσει απευθείας στον ιταλικό λαό.