Την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων σημειώνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας αναφορά στα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, την πρωτιά του Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ. Τι γράφουν για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Ads

 
«Ευρωσκεπτικιστικός σεισμός συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές εκλογές» είναι ο τίτλος του άρθρου του BBC, το οποίο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα σημαίνει μεγαλύτερο «λόγο» σε αυτούς που θέλουν μείωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων ή εγκατάλειψή τους. Για πολιτικό σεισμό στη Βρετανία κάνει λόγο ο Guardian.
 
«Το Ukip και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο απέσπασαν νίκες στις ευρωπαϊκές εκλογές» γράφουν οι βρετανικοί Times, κάνοντας λόγο για κλίση της Ευρώπης προς τα δεξιά. Οι New York Times από την πλευρά τους αναφέρουν ότι οι ομάδες «που βρίσκονται στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος» σημείωσαν σημαντικές νίκες στις ευρωεκλογές. «Τα εχθρικά προς την ΕΕ πολιτικά κόμματα […] απέφεραν πλήγμα στα πληγωμένα, αλλά κυρίαρχα, παραδοσιακά κόμματα».
 
«Σεισμό στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει το CNN τα κέρδη της ακροδεξιάς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενο κυρίως στα αποτελέσματα σε Γαλλία και Δανία. Χτύπημα έκπληξη στο πολιτικό κατεστημένο βλέπει η Washington Post.
 
«Ιστορικές νίκες για την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές» γράφει το France 24, το οποίο σημειώνει ότι αν και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές, «η νύχτα ανήκε στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα».
 
«Η νίκη του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία: Η αποτυχία μιας ολόκληρης χώρας» γράφει η γαλλική Liberation με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η Γαλλία… τελείωσε». «Οι πολίτες ψήφισαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, επικεφαλής ένα κόμμα της ακροδεξιάς, ξενοφοβικό, ρατσιστικό και λαϊκιστικό».
 
Το γερμανικό Spiegel μιλά για «ιστορικές εκλογές» και κάνει λόγο για πείραμα που δεν λειτούργησε όπως θα ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο τέλος το εθνικό υπερίσχυσε του ευρωπαϊκού» τονίζει το περιοδικό που μιλά για «εκλογές – μάθημα».
 
Σε Ελλάδα και Γερμανία επικεντρώνει η Welt σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα ενώ κάνει λόγο για καλόβολους και υποδειγματικούς Ευρωπαίους αναφορικά με τους Γερμανούς που «δεν θέλουν θεαματικές αλλαγές».