Ένα ακραία ρατσιστικό σκετς παρουσίασαν στους δρόμους της Βιέννης μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, που αντιτίθεται στη φιλοξενία προσφύγων από την Αυστρία. Ως άλλοι τζιχαντιστές οι ακροδεξιοί φορούν μάσκες και αποκεφαλίζουν… εικονικα υποτιθέμενους ακτιβιστές που κρατούν στα χέρια τους πλακάτ που τους καλωσορίζουν. Υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες. Τη σκηνή παρακολουθούν αστυνομικοί.

Ads

Το σκετς οργανώθηκε από την αντιμεταναστευτική, ακροδεξιά οργάνωση Identitäre Bewegung Österreichs. «Αυτοί οι άνθρωποι που φωνάζουν “καλωσορίσατε πρόσφυγες” φταίνε για τον κίνδυνο στον οποίο έχουμε εκτεθεί στην Ευρώπη σήμερα», δηλώνει ένα μέλος της οργάνωσης, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος και κατηγορώντας συλλήβδην τους πρόσφυγες ως τρομοκράτες.

«Μιλάνε για ποικιλομορφία, αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι μια παρείσφρηση ξένων και έναν εξισλαμισμό. Είμαστε η δύναμη που υπερασπίζεται τις αξίες και τις παραδόσεις της Αυστρίας. Θα συνεχίσουμε ώσπου η πατρίδα μας να είναι ασφαλής. Οχυρό Ευρώπη, κλείσε τα σύνορα!», προσθέτει ο άνδρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το δρώμενο της ντροπής έγινε υπό την παρουσία αστυνομικών αλλά και ανδρών της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες εμπόδισαν διαδηλωτές που επιχείρησαν να τη διακόψουν.

Ads

Μετά τη σωρεία αντιδράσεων που υπήρξε από πολίτες, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι «υπάρχει η θεμελιώδης ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Αυστρία» και σημείωσε  πως δεν υπάρχει νομική βάση, με βάση την οποία να μπορεί να εμποδιστεί ένα σκετς. Δήλωσε επίσης ότι η παρέμβαση της ακροδεξιάς ομάδας καταγράφηκε ως «επίδειξη μιας ενέργειας πολεμικού χαρακτήρα».

Σημειώνεται ότι η ακροδεξιά παίρνει κεφάλι στην Αυστρία. Εικοσιεπτά μήνες μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία -στις 29 Σεπτεμβρίου 2013- το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό έως και 33 %, ενώ τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαικό, ακολουθούν με ποσοστά 23-27% το πρώτο και 21-26% το δεύτερο αντίστοιχα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=]