Ακροδεξιοί, μέλη του λεγόμενου κινήματος της Ταυτότητας, κάνουν crowdfunding για να εμποδίσουν την διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. 

Ads

Πρόκειται για τα μέλη του αντί – ισλαμικού και αντί – μεταναστευτικού κινήματος – κυρίως νεαρής ηλικίας – που συγκεντρώνουν χρήματα μέσω ανώνυμης εκστρατείας στο διαδίκτυο για να πληρώσουν για δικά τους σκάφη, για το κόστος των ταξιδιών αλλά και για τη βιντεοσκόπηση του «έργου» τους – όπως το αποκαλούν – που δεν είναι άλλο από το να σταματούν τη διάσωση ανθρώπων. 

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», έχει ήδη γίνει και επίσημη δοκιμή. Τον περασμένο μήνα Γάλλοι ακροδεξιοί εμπόδισαν τον απόπλου από το λιμάνι της Κατάνια του σκάφους έρευνας και διάσωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée και χρειάστηκε η παρέμβαση του λιμενικού. 

Ο στόχος των χρημάτων που έθεσαν ήταν τα 50.000 ευρώ ενώ έχουν ήδη συγκεντρώσει 65.000 ευρώ. Το Σάββατο ανέφεραν ότι παρότι έχουν το επιθυμητό ποσό θα συνεχίσουν να δέχονται «δωρεές».

Ads

Στο κείμενο μίσους που δημοσίευσαν αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Θέλουμε πλήρωμα, να εξοπλίσουμε το σκάφος και να πλεύσουμε στον Μεσογειακό ωκεανό για να κυνηγήσουμε τους εχθρούς της Ευρώπης». Εκτός από χρήματα, ζητούν κάθε είδους βοήθεια, όπως κονδύλια για «έρευνα» ή πληροφορίες για το πού πλέουν τα πλοία των ΜΚΟ στη Μεσόγειο.  

Ο αριθμός των ακροδεξιών ομάδων που απαρτίζουν το κίνημα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η γαλλική ομάδα Génération Identitaire σε συγκεντρώσεις της έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες άτομα και στη σελίδα της στο Facebook έχει 122,662 likes, ενώ η αντίστοιχη ομάδα της Αυστρίας, έχει στο Facebook 37,628 likes. Οι ομάδες αυτές έχουν ολοένα και πιο στενές σχέσεις με την αμερικανική «εναλλακτική δεξιά», τους ακροδεξιούς δηλαδή που στήριξαν τον Τραμπ, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Σημειώνεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2015 καμία ευρωπαϊκή ΜΚΟ δεν επιχειρούσε στη Μεσόγειο και στο διάστημα αυτό 1.800 άνθρωποι πνίγηκαν. Τον Μάιο του 2015 ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και διέσωσαν μέσα σε επτά μήνες 22.000 ανθρώπους.