Την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΑ προκειμένου να υπάρξει «καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα», ζήτησε το Κόμμα της Αριστεράς (PG) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ads

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε «σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ» ενώ για «θέση γελοία στη μορφή και την ουσία της» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη δήλωσή του επισημαίνει πως «η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείσα για το αίτημα του PG, η Αν Σαμπουρέν, επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μίλησε για μια «θέση γελοία στη μορφή και την ουσία της».

Ads

»Αυτή τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας τον ευρωπαϊκό Μακρονισμό και την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς, πρέπει να ενώσουμε ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές και κουλτούρες», εξήγησε.

Εκτός αυτού, «όσον αφορά την αποκήρυξη καθεαυτή: δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης».