Διεθνή κατακραυγή προκαλεί ένα βίντεο από το Ιράν που κυκλοφόρησε στα social media και στο οποίο μια νεαρή γυναίκα εμφανίζεται να ξυλοκοπείται από την «αστυνομία ηθών», επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ. 

Ads

Το περιστατικό φέρεται να εκτυλίσσεται στην Τεχεράνη και η κοπέλα που υπόκειται τον ξυλοδαρμό είναι 25 ετών. Αρχικά δέχεται μια προφορική επίπληξη επειδή το μαντίλι της είναι πολύ χαλαρό και φαίνονται τα μαλλιά της. 

Στη συνέχεια μια από τις γυναίκες της αστυνομίας την χαστουκίζει και όταν οι δύο γυναίκες πιάνονται στα χέρια η μαυροφορεμένη αστυνομικός, μαζί τις συναδέλφους της, ακινητοποιούν τη νεαρή, τη ρίχνουν στο έδαφος, την κρατάνε κάτω ενώ η κοπέλα ουρλιάζει και επαναλαμβάνει: «αφήστε με, αφήστε με!».

Κάποια στιγμή μάλιστα ακούγεται η κοπέλα που ξυλοκοπείται να φωνάζει στην αστυνομικό πως θα υποβάλλει μήνυση σε βάρος της ενώ εκείνη φαίνεται να απαντά «δεν μπορείς να μου κάνεις τίποτα».

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο – το οποίο έγινε πολύ γρήγορα viral και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων – ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν διέταξε τη διενέργεια έρευνας κάνοντας λόγο για μια «ασυνήθιστη μεταχείριση μιας γυναίκας από τη αστυνομία ηθών». Ωστόσο, η ανακοίνωση άφηνε να εννοηθεί ότι η κοπέλα προκάλεσε τις αστυνομικούς. 

Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ήδη ξεκινήσει όταν η αντιπρόεδρος του Ιράν για γυναικεία ζητήματα, Μαούμεχ Εμπντεκαρ, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter καταδικάζοντας την άσκηση βίας σε βάρος της νεαρής γυναίκας από την αστυνομία ηθών.