Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, το χάσμα στις θέσεις των ηγετών της ΕΕ για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό λιτότητας παραμένει αγεφύρωτο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι σήμερα στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμα διχασμένοι», διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «είναι καλό να γίνεται εξοικονόμηση, αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης». Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «κλειδί για την επιτυχία» τα κοινοτικά κονδύλια.

Ads

Λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου -που μετατέθηκαν από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στις 21:30 – Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κατέστησαν σαφές πως οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ένωσης παραμένουν, σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό.
 
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει το περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014-2020, ποσό που προέκυψε μετά από αλλεπάλληλα μπρα-ντε-φερ περικοπών και συμβιβασμών. Ο προϋπολογισμός θα είναι λοιπόν δραστικά μειωμένος παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
 
«Οι ηγέτες της ΕΕ είναι ακόμα διχασμένοι για τον 7ετή προϋπολογισμό» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Μέρκελ δήλωσε ωστόσο αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου.

image
 
«Δεν μπορούμε να πούμε πως θα τα καταφέρουμε, οι θέσεις έχουν ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ τους», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «για τη Γερμανία, μπορώ να πω πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία καθώς λόγω της υψηλής ανεργίας είναι μεγάλης σημασίας το να έχουμε την ικανότητα να σχεδιάζουμε».
 
«Βέβαια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα χρήματα από τη μία πλευρά και από την άλλη θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που συμβάλλουν και των χωρών που λαμβάνουν», συμπλήρωσε.

Σε πιο αυστηρό τόνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί. «Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, τον Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και αν δεν μειωθούν δεν θα υπάρξει συμφωνία», προειδοποίησε.

Ads

image
 
«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση».
 
«H Γαλλία είναι πάντα προσεκτική στο θέμα της εξοικονόμησης, αλλά συγχρόνως, δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την οικονομία. Είμαι εδώ για να πετύχω μια συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι αυτή είναι εφικτή. Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι λογικοί, τότε θα προσπαθήσω να τους λογικέψω, αλλά μέχρι ενός σημείου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

image

Ευθυγραμμιζόμενος με τη «σκληρή γραμμή», και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι από τη στιγμή που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας στα κράτη-μέλη η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και να περιορίσει τις δαπάνες, εκσυγχρονίζοντας τον προϋπολογισμό της.

Η Τσεχία, πάλι, είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Πετρ Νέκας, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. «Έρχομαι στις Βρυξέλλες για συζητήσεις σχετικά με το πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού με μια ισχυρή και σαφή εντολή από την τσεχική κυβέρνηση. Θεωρούμε πως αυτή η πρόταση είναι απαράδεκτή και είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε βέτο».
 
«Ελπίζουμε να έχουμε μια συμφωνία που θα έχει δυο θεμελιώδη στοιχεία…Πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα συνάδει με τις προτεραιότητες που θέσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να υπάρξει ανάπτυξη…Πρέπει επίσης να είναι ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός…Η ανάπτυξη και η δικαιοσύνη είναι περισσότερο από ποτέ δυο κρίσιμα συστατικά για την πρόοδο στην Ευρώπη. Θα δώσουμε μάχη για να υλοποιηθούν και τα δυο και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία. Μένει να δούμε (αν θα υπάρξει συμβιβασμός σήμερα)», ανέφερε πριν τη Σύνοδο ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις «με υπευθυνότητα». «Νέες καθυστερήσεις θα στείλουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε αυτή τη στιγμή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος, τα κράτη-μέλη να γίνουν πιο αδιάλλακτα και να είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει συμφωνία.

Α.Σαμαράς: Κλειδί τα κονδύλια
 
«Πιστεύω ότι τα διαρθρωτικά κονδύλια είναι εγγύηση επιτυχίας, κλειδί για την επιτυχία, επειδή χρειαζόμαστε -ειδικά στην Ελλάδα- ανάκαμψη και ανάπτυξη. Όπως ξέρετε, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις- τόσο η διαρθωτική όσο και δημοσιονομική σύγκλιση- βρίσκονται σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή επιτυχώς στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
 
H Ελλάδα με «όπλα» την ύφεση και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να είναι η χώρα που θα επωφεληθεί περισσότερο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020, εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό λιτότητας της ΕΕ
 
Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία 5 χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι και το μεγάλο θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας με βάση την οποία κατανέμονται τα κονδύλια στα κράτη – μέλη.
 
Πάντως ήδη με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο, οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα για τη συνοχή εμφανίζονταν μειωμένες κατά περίπου 40% ή 8,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2007-2013.