Το γλυπτό της γυναίκας, η οποία φωτογραφήθηκε πάνω στο βάθρο με σηκωμένη τη γροθιά της μετά την αποκαθήλωση του αγάλματος του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον από διαδηλωτές του Black Lives Matter, πήρε τη θέση του. 

Ads

Το άγαλμα του δουλέμπορου στο Μπρίστολ αποκαθηλώθηκε τον περασμένο μήνα. Το γλυπτό της Τζεν Ριντ που πήρε τη θέση του δημιούργησε ο Μαρκ Κουίν. Φέρει το όνομα «Κύμα Δύναμης (Τζεν Ρέιντ) 2020» (Surge of Power). Η ανέγερση του έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, χωρίς την άδεια των βρετανικών αρχών, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη θέση για την πρωτοβουλία του καλλιτέχνη. 

Ο καλλιτέχνης, με μια ομάδα 10 ατόμων δούλεψε γρήγορα και συνεργάστηκε κρυφά με την Ριντ τις τελευταίες εβδομάδες επιφυλάσσοντας το πρωί μία μεγάλη έκπληξη στις αρχές που έφτασαν στο σημείο 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του αγάλματος. 

«Είναι απίστευτο να το βλέπεις», είπε η κόρη της Τζεν, Λέιλα Ρίντ, φτάνοντας  στο σημείο. «Είναι σουρεαλιστικό» πρόσθεσε και εξέφρασε την περηφάνια της για το γεγονός ότι η μητέρα της αντιπροσωπεύει το κίνημα. Η Ριντ, στυλίστρια στο επάγγελμα, είχε δώσει το «παρών» στην κινητοποίηση με τον σύζυγό της.

image

Ads

«Η Τζεν δημιούργησε το γλυπτό όταν στάθηκε πάνω στο βάθρο και ύψωσε το χέρι της στον αέρα» είπε ο δημιουργός Μαρκ Κουίν. Όπως τονίζει συμφωνεί με την διαδηλώτρια που χαρακτήρισε ως «μία καταπληκτική πράξη ποιητικής δικαιοσύνης» την απομάκρυνση του αγάλματος του Κόλστον. «Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μας σταματήσει θα ήταν κάποιο είδος επίσημης παρέμβασης, αλλά δεν συνέβη», πρόσθεσε για να επισημάνει πως πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να μετακινηθεί. 

Στη βάση του νέου μνημείου έχει τοποθετηθεί μία επιγραφή που αναγράφει το σύνθημα «Black Lives Matter», αποτίοντας φόρο τιμής στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών στις ΗΠΑ. 

Όσο για το άγαλμα του Άγγλου μεγαλεμπόρου σκλάβων, το οποίο είχε καταλήξει στον πάτο του λιμανιού του Μπρίστολ μετά την αποκαθήλωση του από τους διαδηλωτές, ανακτήθηκε από τις τοπικές Αρχές, και αναμένεται να μεταφερθεί σε μουσείο της πόλης, όπου θα εκτίθεται δίπλα σε πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter, μπαίνοντας έτσι σε ένα νέο πλαίσιο ιστορικής μνήμης, δίπλα στις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που έφεραν την αποκαθήλωση του. Τώρα μένει να φανεί αν το γλυπτό της Ριντ θα παραμείνει στο σημείο.

image