Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η συμπρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας».

Ads

Ήδη, από το βράδυ της Κυριακή η Πέτρι έλαβε αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν την εκλογική επιτυχία του AfD.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρο Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ, η Πέτρι, η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου τοAfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία».

Όπως έγινε γνωστό, η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την έδρα της.

Υπενθυμίζεται ότι ο ακροδεξιό κόμμα ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερις χρόνια και στην άνοδό του συνέβαλε σημαντικά η Πέτρι.

Ads

Παρά ταύτα, η στάση της κατέδειξε το διχασμό στους κόλπους του AfD, λίγο μετά τους χθεσινούς πανηγυρισμούς, καθώς η Πέτρι αντιπροσωπεύει τους «μετριοπαθείς» -τηρουμένων των αναλογιών- του κόμματος, ενώ ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, τους σκληροπυρηνικούς.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του: «Θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ, θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας».