Η κατάσταση γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό στη χώρα μας, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών, η κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά, η αναγκαιότητα αναθεώρησης στο σύστημα ασύλου, αλλά και η ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, που σημαίνει την επιστροφή άτυπων μεταναστών από τις άλλες χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα, ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ads

Ο Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ικανοποίησή της για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τις ελληνικές υπηρεσίες και τόνισε ότι αυτό είχε αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των «δευτερογενών ροών», δηλαδή τη μετάβαση άτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και για την αύξηση επιστροφών στην Τουρκία, μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έμφαση δόθηκε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, που είναι πολλά αυτήν τη στιγμή στα νησιά.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους δύο υπουργούς και τα στελέχη των υπουργείων για την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει οικογένειες σε όλες τις τις χώρες της ΕΕ και ζήτησε την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο.

Ads