«Χρειαζόμαστε συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο, όχι τοίχους και φράχτες», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ολοκλήρωσε σήμερα Τρίτη την επίσημη επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Κροατία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βασίζεται στην Κροατία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην κροατική πρωτεύουσα συζητήθηκαν τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιηθούν σε όλα τα στάδια των μεταναστευτικών διαδρομών στις γειτονικές χώρες. Στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, στην Ελλάδα, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κροατία. “Η Ευρώπη πρέπει να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση των συνόρων της, την υποδοχή των προσφυγών και να βελτιώσει την διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών”, υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος ο οποίος είπε ότι για την υποστήριξη της Κροατίας, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και των προκλήσεων ασφαλείας είναι διαθέσιμα πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και 120 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Σένγκεν.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναπτύξει τις ομάδες υποστήριξης για τα θέματα μετανάστευσης στις περιοχές των hotspot, για την αποτελεσματική αναγνώριση, καταχώρηση και δακτυλοσκόπηση όλων των εισερχομένων, λέγοντας ότι εναπόκειται στην Κροατία για να αποφασίσει αν χρειάζεται βοήθεια. «Η Frontex μπορεί να υποστηρίξει την χώρα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό των εισερχομένων στα σύνορά της και να διασφαλίσει ότι εκείνοι που δεν θέλουν να αιτηθούν άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες τους», είπε – μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

Ads