Συνέντευξη του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, δημοσιεύει το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Espresso. «Δεν είναι βιώσιμο, λίγες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουν στους ώμους τους το βάρος ολόκληρης της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Όλες οι χώρες – μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ιταλία», τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ads

Προσθέτει, δε, ότι «πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα: να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές, να προσφέρουμε προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη αλλά να στείλουμε πίσω και όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν, να αντιμετωπίσουμε τις κύριες αιτίες, να καταπολεμήσουμε τη λαθραία διακίνηση και να βελτιώσουμε τη κατάσταση στις χώρες καταγωγής και διέλευσης».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Ιταλία, ο Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό της Ιταλίας από την πρώτη ημέρα, βοηθώντας την επιχειρησιακά, χρηματοδοτικά και πολιτικά. Δώσαμε στην Ιταλία σχεδόν εξακόσια εκατομμύρια ευρώ για να χειριστεί τις προκλήσεις της μετανάστευσης, των συνόρων και της ασφάλειας μέχρι το 2020, εκτός από σχεδόν εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερα, αν χρειασθεί».

Ads

Με αναφορά στον κανονισμό του Δουβλίνου, παράλληλα, σημειώνει ότι «συντάχθηκε σε μια εντελώς διαφορετική ιστορική στιγμή. Δεν είναι κατάλληλος για τη σημερινή κατάσταση και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το status quo». Θεωρεί, δε, ότι «για να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος μιας ευρύτερης πρότασης μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού ενιαίου συστήματος ασύλου» και δηλώνει πως «βασίζεται στην εκ περιτροπής προεδρία της Εσθονίας, ώστε να επιτελεσθεί πρόοδος, με ταχείς ρυθμούς, στο όλο αυτό θέμα».