Το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν θα ήταν μοιραίο για την Ευρώπη, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια  συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

Ads

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβραμόπουλος. «Όμως η Σένγκεν είναι εν ζωή, και πρέπει να παραμείνει εν ζωή», πρόσθεσε, «γιατί αν η Σένγκεν πεθάνει, η Ευρώπη θα πεθάνει».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ μιας αλλαγής των κανόνων που ισχύουν σήμερα στον χώρο Σένγκεν, τους οποίους θεωρούν απαρχαιωμένους απέναντι στη μονιμότητα της τρομοκρατικής απειλής.

Χωρίς να απαιτούν το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας, θέλουν να μπορούν να επαναφέρουν ευκολότερα τους ελέγχους στα σύνορά τους, και για μακρύτερες περιόδους από αυτές που επιτρέπουν οι υπάρχοντες κανόνες.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε κατ΄αρχήν μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση του Κώδικα Σένγκεν, αλλά δεν θέλει να φθάσει όσο μακριά απαιτούν από εκείνην το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και η Αυστρία και η Δανία.