Την εκτίμηση ότι «το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε» εξέφρασε, μιλώντας στο Euronews, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ads

Στη συνέντευξή του, ο Έλληνας επίτροπος σχολίασε και την αντιπαράθεσή του με τον Ντόναλντ Τουσκ, την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες».

Ερωτηθείς για «το αν πιστεύει ότι ο κύριος Τουσκ πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων», ο Έλληνας επίτροπος υποστήριξε: «Αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές, που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές».

Ads

Αναφορικά με «τον κανονισμό του Δουβλίνου και το αν θα πρέπει να αλλάξει» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε, λέγοντας: «Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην συνέντευξή του στο Euronews προσέθεσε ακόμη, ότι: «Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου».