Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Άραγε σήμερα, τόσο χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, οι Γερμανοί νιώθουν πράγματι ένα ενωμένο έθνος; 

Ads

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Forsa και του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, στο ερώτημα κατά πόσο η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε ένα ενωμένο έθνος, η γερμανική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη.

Συγκεκριμένα, το 50% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα ενωμένο έθνος. Αν και σε αντίστοιχη δημοσκόπηση το 2011, το 47% είχε απαντήσει θετικά, η διάσταση απόψεων στο ερώτημα παραμένει υψηλή. 

Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες όταν απαντούν πολίτες της ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Στη δυτική Γερμανία το 52% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα ενωμένο έθνος. Την ίδια ώρα, στην ανατολική Γερμανία, μόλις το 43% πιστεύει το ίδιο. 

Ads

Η ηλικία παίζει φυσικά ρόλο με το 65% των συμμετεχόντων ηλικίας 14 – 21 ετών να δηλώνουν ότι η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε ένα ενωμένο έθνος, ενώ μόλις το 46% των ερωτηθέντων ηλικίας 45 – 59 ετών δήλωσαν το ίδιο και μόλις το 40% από 60 ετών και πάνω. 

image