Μεγάλη εκδήλωση με θέμα τις δίκες των «πέντε λεπτών», που καταλήγουν συχνά σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης για πρόσφυγες που συνελήφθησαν ως τάχα διακινητές, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Ads

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, θα πραγματευτεί τις υποθέσεις των ανθρώπων εκείνων, που αν και θύματα βρίσκονται καταδικασμένοι ως θύτες, σε ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 142 χρόνια φυλακή, ύστερα από δίκες που κρατούν ελάχιστα λεπτά, χωρίς την κατάλληλη νομική υποστήριξη και συχνά χωρίς μετάφραση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το λόγο θα πάρουν ο διπλά βραβευμένος διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, οι δικηγόροι των Ακίφ, Αμίρ και Μοχαμάντ, τρεις πρόσφυγες που καταδικάστηκαν άδικα σε τέτοιες ποινές, μετανάστες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με εκείνους, ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, εκπρόσωποι οργανώσεων που παρέχουν νομική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, και μαθητές από την Ιρλανδία που έχουν κάνει καμπάνια υποστήριξης για τον Ακίφ και τον Αμίρ.

Σημειώνεται ότι μετά την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί στο μπαρ Sounds Jazz Club συναυλία συμπαράστασης στον Ακίφ και τον Αμίρ και υπέρ του αγώνα κατά της ποινικοποίησης της μετανάστευσης, από το μουσικό σχήμα Aegean Music Project, που αποτελείται από Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες. Η συναυλία θα αρχίσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής είχε ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία υποστήριξης του Ακίφ και του Αμίρ, αλλά και άλλων αιτούντων ασύλου, που βρίσκονται άδικα και συνοπτικά καταδικασμένοι σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης ως τάχα «διακινητές». Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, που έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή! Η πρακτική της καταδίκης ενός πρόσφυγα/μετανάστη ως «διακινητή», ενώ ο πραγματικός διακινητής είναι γνωστό ότι έχει εγκαταλείψει το σκάφος όταν αυτό συλλαμβάνεται από την Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι συχνή και εξυπηρετεί την φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές.

Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.  Το 2019,  φυλακίστηκαν στην Ελλάδα 1.905 άτομα με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου. Η μέση διάρκεια των δικών, είναι περίπου 28 λεπτά. Και η μέση ποινή 44 χρόνια φυλακή.

Η εκδήλωση αποτελεί το επόμενο βήμα της διεθνούς εκστρατείας «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ», μετά από την παρουσία των ευρωβουλευτών Στ. Κούλογλου και Clare Daly στα δικαστήρια της Λέσβου ως μάρτυρες υπεράσπισης του Ακίφ και του Αμίρ και τη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στη Μυτιλήνη, και μετά από την επίσκεψη στις φυλακές της Χίου.

Η έφεση των Ακίφ και Αμίρ, που έχουν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλακής έκαστος ως τάχα διακινητές χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αναβλήθηκε από τον Μάρτιο για τον Απρίλιο και από τον Απρίλιο για το Δεκέμβριο, παρατείνοντας την αγωνία των δυο 25χρονων Αφγανών, που έχουν ήδη περάσει δυο χρόνια στη φυλακή.

Ο Στ. Κούλογλου μετά την αναβολή της έφεσης δήλωσε: «Η δίκη για άλλη μια φορά πήρε πολύμηνη παράταση. Καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια χωρίς να υπάρχει μάρτυρας κατηγορίας. Τώρα που εξεταζόταν η έφεση τους απαιτήθηκε μάρτυρας κατηγορίας. Εμείς θα είμαστε εδώ. Και δέκα αναβολές να γίνουν θα είμαστε εδώ, και σε κάθε αναβολή θα έρχονται περισσότεροι ευρωβουλευτές, θα διεθνοποιείται περισσότερο το θέμα και θα αναδεικνύονται οι αδυναμίες της ελληνικής δικαιοσύνης και τα παιχνίδια».