Την αναστολή της υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας με το Κίεβο ανακοίνωσε η ΕΕ, μέσω του ευρωπαίου επιτρόπου Στέφαν Φούλε, με το αιτιολογικό πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της Ουκρανίας «στην πραγματικότητα είναι αβάσιμα». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ ανέφερε πως η Ουκρανία ελπίζει να συνεχίσει τη διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. «Η Ουκρανία θα αντιδράσει σε επίσημα σχόλια από την Ε.Ε. στο στάδιο των διαπραγματεύσεων», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κίεβο δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν του τη δήλωση του Στέφαν Φούλε που έγινε μέσω Twitter.

 
Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε ανέφερε στο μήνυμά του  πως την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας προϋποθέτουν την σαφή δέσμευση του Κιέβου ότι θα υπογράψει.
 
Ωστόσο η ουκρανική κυβέρνηση δεν απάντησε και ως εκ τούτου η διαδικασία αναστέλλεται. «Τα λόγια και οι πράξεις του προέδρου και της κυβέρνησης σχετικά με την εμπορική συμφωνία απέχουν πολύ. Τα επιχειρήματά τους, ουσιαστικά, είναι αβάσιμα», έγραψε στο σχόλιό του ο Στέφαν Φούλε.
 

 
Εν τω μεταξύ στους δρόμους της πρωτεύουσας της διχασμένης Ουκρανίας βρίσκονται τόσο οι οπαδοί  του προέδρου Β. Γιανουκόβιτς όσο και οι φιλοευρωπαϊστές της αντιπολίτευσης, το κίνημα των οποίων ξέσπασε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κάνοντας στροφή προς τη Ρωσία.
 
Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Γιανουκόβιτς διαδήλωσαν στο Κίεβο εκφράζοντας τη στήριξή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις. Όπως αναφέρει το euronews, οι υποστηρικτές του Βίκτορ Γιανουκόβιτς ισχυρίζονται ότι η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άχρηστη για την Ουκρανία, η οποία θα γεμίσει με ευρωπαϊκά προϊόντα, με αποτέλεσμα να υποστεί οικονομική ζημιά.
 
«Γιατί δεν θέλω την Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι δεν βάλουν για ακόμη 15 χρόνια. Δεν θα πάρουμε βίζες. Θα μας προωθήσουν τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, το πολωνικό μπέικον, που είναι χειρότερο από το ουκρανικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν τα ορφανά παιδιά μας. Διότι, βλέποντας τους γονείς τους θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και θα γίνουν το ίδιο», λέει ένας διαδηλωτής.
 
«Ίσως χρειάζεται να υπογράψουμε μια συμφωνία με την Ευρώπη, να έχουμε μια σχέση για να προωθούμε τα αγαθά μας, αλλά δεν μπορούμε να κόψουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία. Διότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία αποτελούν κοινή οικογένεια εδώ και καιρό», σημειώνει μια διαδηλώτρια.
 

 
Την ίδια στιγμή οι φιλοευρωπαϊστές, που παραμένουν εδώ και ημέρες πίσω «οχυρωμένοι» πίσω από τα οδοφράγματα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή μια μαζική διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση με βασικό αίτημα την αποχώρησή της και την διεξαγωγή εκλογών.
 

Ads