Χωρίς καινούργια κυβέρνηση μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι η Γερμανία όπως ανακοίνωσαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Χέρμαν Γκρέε.

Ads

 
Σύμφωνα με τον Γκρέε θα χρειαστεί ολόκληρος ο Νοέμβριος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με την Die Welt η Μέρκελ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν και μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.
 
Τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πλέον στην φάση των επίσημων διαπραγματεύσεων. Στόχος των επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού είναι η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για τις πολιτικές και τις νομοθετικές προτάσεις της νέας κυβέρνησης.
 
Τα δύο κόμματα αναμένεται να σχηματίσουν 12 ομάδες που θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για κάθε τομέα ξεχωριστά. Ένα από τα βασικά αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών είναι να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός νομικά μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση του μισθού εκατομμύρια εργαζομένων κυρίως στην ανατολική Γερμανία.
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ. Τη συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται πως στηρίζει το 83% των Γερμανών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αντάλλαγμα το το SPD ίσως να χρειαστεί να υποχωρήσει στο αίτημά του για αύξηση της φορολογίας, γεγονός που θα ενίσχυε τα οικονομικά των κρατιδίων.
 
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανό να καταφέρει να αποσπάσει άλλες υποχωρήσεις από την Α. Μέρκελ, ενώ διέψευσε την πληροφορία πως κατά τη συνάντηση της Πέμπτης οι δύο πλευρές μοίρασαν τα υπουργεία.
 
Ωστόσο εκτιμήσεις αναφέρουν πως το SPD αναμένεται να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών παραχωρώντας στο CDU το υπουργείο Εξωτερικών. Αν αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν τότε ο Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε θα μεταφερθεί από το Οικονομικών στο Εξωτερικών. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πιθανό να ζητήσουν και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.