«Δίκαιη μοιρασιά μεταξύ των δύο κοινοτήτων» για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο προτείνουν οι ΗΠΑ χαιρετίζοντας το κοινό ανακοινωθέν του Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

 
Όπως ανακοίνωσαν οι Αναστασιάδης και Έρογλου «όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι», ενώ το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, στο οποίο θα έχουν απαραιτήτως ομονοήσει και οι δύο πλευρές, θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην Κύπρο και στα Κατεχόμενα.  
 
Άξονας της λύσης θα αποτελέσει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια «ενιαία Κύπρος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με μία διεθνή νομική προσωπικότητα σαν κράτος και μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια για τους πολίτες της στις σχέσεις του με το εξωτερικό.
 

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: «Όλα τα άλυτα ζητήματα στο τραπέζι» – Παραίτηση Ντάουνερ 

Ads

Στην ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την κοινή απόφαση του Προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σημειώνοντας πως «το Κοινό Ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντικατοπτρίζει ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει στέρεα θεμέλια σε συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε λύση». 
 
Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει τους δύο ηγέτες για «το κουράγιο και το όραμά» τους και επισημαίνουν τον «εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν σε αυτή την προσπάθεια η Τουρκία και η Ελλάδα», αλλά και οι υπόλοιποι διεθνείς παράγοντες.
 
«Η διαίρεση της Κύπρου διήρκησε πάρα πολύ. Μέσω της λύσης οι δύο κοινότητες θα συνειδητοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, με αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλο τον πληθυσμό του νησιού», αναφέρουν οι ΗΠΑ και καλούν τα δύο μέρη «να εργαστούν γρήγορα για να επιλύσουν τα εκκρεμούντα βασικά θέματα και να πετύχουν μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό».
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε διπλωματία με όλους τους εμπλεκομένους για να διερευνήσουν πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύουν τις συνομιλίες για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου όταν συμφωνηθούν από τις δύο κοινότητες», τονίζει ο Λευκός Οίκος και προσθέτει:
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και αναπτύσσει τους πόρους της στις υπεράκτιες της περιοχές.  
 
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της πρέπει να μοιραστεί δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.  Υπογραμμίζουμε τη σημασία διατήρησης ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο, γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αποφύγουν απειλές ή άλλες πράξεις, ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση».