Καθοριστική για το μεγάλο τεστ της εξόδου στις αγορές είναι η επόμενη εβδομάδα, με όλες τις τελευταίες πληροφορίες να δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι ξένοι σύμβουλοί της εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν άμεσα τις διαθέσεις και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Ads

Επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει – και ούτε πρόκειται να υπάρξει – το μπαράζ δημοσιευμάτων και διαρροών όμως των τελευταίων 24ώρων δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η πρώτη έξοδος στις αγορές να γίνει εντός του Ιουλίου και πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για την Ελλάδα στο τέλος του μήνα.

«Εδώ και τώρα» λέει η Rothschild

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέρ του άμεσου «τεστ» αντοχής και αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από τους επενδυτές έχει ταχθεί η μία εκ των δύο διεθνών τραπεζών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, η Rothschild. Οι υπέρμαχοι της άμεσης εξόδου προβάλουν ως βασικά επιχειρήματα το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την εκταμίευση της δόσης, τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνει η σταθερή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, και η ανάγκη να επωφεληθεί η Ελλάδα από το τρέχον momentum πριν δημοσιοποιηθεί η – προεξοφλούμενη ως αρνητική – έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στις 27 Ιουλίου.

Ads

Την προοπτική της εξόδου στις αγορές ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενίσχυσε περαιτέρω χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ξένοι επενδυτικά funds όπως η Blue Bay Asset Management και η Pimco δέχονται ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα.

Κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters εκπρόσωποι της Blue Asset και της Pimco είχαν συναντήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και δήλωση τραπεζίτη – συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης που λέει ότι «δεν θα απέκλεια ένα deal εντός των επόμενων μίας ή δύο εβδομάδων».

Ο ίδιος τραπεζίτης φέρεται να δήλωσε ότι μια άμεση έξοδος στις αγορές θα αποτελέσει πρωτίστως μια πολιτική κίνηση και απόφαση καθώς, όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την τρόικα για την χρηματοδότησή της».

Πενταετής έκδοσης έως 4 δις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν τελικώς επιχειρηθεί η άμεση έξοδος θα γίνει με μια 5ετή έκδοση, ύψους από 2 έως 4 δις ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει και ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά που είχε εκδοθεί το 2014 και λήγει το 2019.

Πιο συγκρατημένη, πάντως, στις εκτιμήσεις και της συστάσεις της φέρεται να είναι η έτερη διεθνής τράπεζα που συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση, η Goldman Sachs, η οποία διατηρεί επιφυλάξεις για το ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα εαπέφερε μια άμεση έξοδος στις αγορές.

Κατά την δική της ανάλυση, οι συνθήκες για μια ελληνική έκδοση θα είναι πιθανότατα καλύτερες στο τέλος του έτους, καθώς έως τότε θα έχει βελτιωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλιμα ενώ θα έχει δοθεί και ο χρόνος για καλύτερη προετοιμασία και στήριξη της ελληνικής έκδοσης από του ευρωπαίους εταίρους.

Το μήνυμα Στουρνάρα

Σε εκείνους που εμφανίζονται αρνητικοί στην «εδώ και τώρα» δοκιμή των διαθέσεων των αγορών προστέθηκε – δημοσίως – χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας,

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην  Wall Street Journalσε ερώτηση για τον ενδεδειγμένο χρόνο εξόδου στις αγορές και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα ήταν για παράδειγμα ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρήσει με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα».

Εάν, πάντως, η πρώτη, δοκιμαστικής έξοδος δεν επιχειρηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα παραπεμφθεί στον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο οι αγορές υπολειτουργούν, και ο Σεπτέμβριος δεν θεωρείται ο καλύτερος μήνας σε όρους πολιτικού timing καθώς κυριαρχείται από τις γερμανικές εκλογές.