Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του. Πολύ πιθανό να πάρουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Συνάντηση Κοντή με βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις.

Ads

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με τέσσερις βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκαν οι ενστάσεις που είχαν και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές ουσιαστικές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προχώρησε σε μια νομοτεχνική αλλαγή στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη. Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Το νομοσχέδιο επί της αρχής θα υπερψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ. Όμως όπως έκανε γνωστό ο εισηγητής του κόμματος σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα καταψηφίσει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά στο άρθρο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη.

Ads

Υπενθυμίζεται πως στην αρμόδια Επιτροπής υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.

Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει δική της πρόταση νόμου.

Αντίθετα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του εισηγητή της Κώστα Μπαργιώτα, ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και κατ’ άρθρο. Ο κ. Μπαργιώτας δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η ΔΗΣΥ από πριν λίγο καιρό είχε τονίσει ότι σε περίπτωση που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καταψηφίζουν νομοσχέδια, θα καταψηφίζει και η ΔΗΣΥ, ακόμη κι αν πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία πιστεύει ιδεολογικά και κανονικά θα υπερψήφιζε.

Από την πλευρά του το Ποτάμι δια του ειδικού αγορητή της Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για αλά καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις. «Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς. Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.

Αρνητική δηλώνει η Ένωση Κεντρώων που κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. «Μπορούμε με άλλους τρόπους να στηρίξουμε την κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων (κοινωνική ενσωμάτωση, εργασία, συντάξεις, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού). Αυτά τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο σημαντικά για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων από εκείνα που θέλει να θεσπίσει η Κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τίμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γονατίζει στην Πανορθόδοξη σύναξη της Κρήτης και το λοιπό πολιτικό σύστημα να μη σέβεται τη θέληση της επίσημης Εκκλησίας».

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση.

«Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Αυτό που ζητούν είναι απόσυρση του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της αλλαγής ταυτότητας φύλου προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου και από άλλη βάση. Η Εκκλησία επιφυλλάσεται και υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Όπως λέει η αλλαγή ταυτότητας στα 15 προβληματίζει όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και την οικογένεια.