Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση «μνημονιακής ανωμαλίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία στη Σύρο. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και σωματεία.

 
Αναφερόμενος στη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου τόνισε πως «δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση ομαλότητας, που επιτρέπει στην κοινωνία να εκφράζεται δημοκρατικά και να δίνει το παρών στις αποφάσεις που την αφορούν».
 
«Είδατε τι έγινε προχτές στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο 800 σελίδων, που χαρίζει τις τράπεζες στους ολιγάρχες, δίνει τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα, παγιώνει τον πετσοκομμένο κατώτερο μισθό ως μόνο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, διαλύει ότι απέμεινε από το εργασιακό καθεστώς προστασίας των εργαζομένων, το έφεραν στη Βουλή σε τρία άρθρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Όπως σημείωσε «οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν διατάξεις που αφορούν στη ζωή χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς καν να τις διαβάσουν. Και όλα αυτά γιατί έπρεπε, είπαν, να προλάβουμε τις ημερομηνίες και να πάρουμε τη δόση. Ψέματα είπαν βέβαια και πάλι. Η δόση δεν κρινόταν στις τρεις μέρες της συζήτησης στη Βουλή».
 
«Άλλωστε αμέσως μετά φανερώθηκε ότι τέλος Απριλίου και μέχρι τέλη Ιουνίου θα δοθεί η περιβόητη δόση. Είπαν για άλλη μια φορά ψέματα. Εκβίασαν εν γνώσει τους ψευδώς τους ίδιους τους τους βουλευτές. Και μετέτρεψαν την κοινοβουλευτική διαδικασία, σε “διαδικασία της δόσης”. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική μάχη έθεσε το δίλημμα «ή υποταγή ή αντίσταση» και τόνισε πως «ο λαός θα δώσει τη δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει με το παλιό, το φθαρμένο, το ένοχο, που κρύβεται πίσω από τα κακοραμμένα μεταρρυθμιστικά κουστούμια της σημερινής ΝΔ και του σημερινού ΠΑΣΟΚ».
 
Ολόκληρη η ομιλία

Σχετικά με την πρόταση μομφής που απορρίφθηκε ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε το συνταγματικό και σύμφωνο με τον κανονισμό της Βουλής δικαίωμά του ώστε η κυβέρνηση να δώσει λόγο για την πολιτική της, με τον πρόεδρο του σώματος, αντί να προστατεύσει το κύρος της Βουλής και την αξιοπρέπεια των βουλευτών, να συμπεριφέται ως λοχίας που εφαρμόζει τις εντολές των ανωτέρων του. «Έτσι συντελέστηκε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, σε πείσμα της άποψης των συνταγματολόγων, σε πείσμα κάθε δημοκρατικής αρχής, σε πείσμα αν θέλετε της κοινής λογικής».
 
«Έχουμε μια δημοκρατία φιμωμένη, μια δημοκρατία κουφή κι ανάλγητη απέναντι στο δράμα της κοινωνίας, μια δημοκρατία υποταγμένη στους ολιγάρχες, μιά δημοκρατία της σφραγίδας, δηλαδή άλλοι να αποφασίζουν κι εμείς να προσφέρουμε την υπογραφή και τη σφραγίδα», τόνισε.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωταθλητή της στρεψοδικίας και της μετατροπής του συντάγματος σε κουρελόχαρτο». «Ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά και με νομικίστικες ανοησίες και εντελώς έωλες επιστημονικά, αλλά και ανήθικες δημοκρατικά δικαιολογίες, απαγόρευσε στη Βουλή να συζητήσει την πρόταση μομφής», σημείωσε.
 
«Ο άνθρωπος που μίλησε πριν λίγο καιρό αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για εκτσογλανισμό της πολιτικής ζωής, αποδείχτηκε ότι εκπροσωπεί το τελευταίο στάδιο του εκφυλισμού του μνημονιακού πολιτικού συστήματος: που δεν είναι άλλο από τον απόλυτο εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής. Την καθύβριση ανθρώπων, τον ευτελισμό θέσεων, τη συκοφάντηση προθέσεων» σημείωσε
 
«Μπροστά μας είναι η πιο κρίσιμη ίσως εκλογική αναμέτρηση μετά τη μεταπολίτευση. Μπροστά μας είναι η μητέρα των μαχών. Μια αναμέτρηση στην οποία θα κριθεί το σήμερα και το αύριο της χώρας. Τρεις κάλπες, αλλά ένα δίλημμα: Θα συνεχίσουμε το σημερινό δρόμο, που έχει γίνει πια φανερό σε όλους ότι είναι ο δρόμος της ανθρωπιστικής κρίσης, της τραγωδίας για εκατομμύρια Έλληνες, της ανεργίας, της φτώχειας, και της απόγνωσης; Ή θα ορθώσουμε το ανάστημά μας για μια άλλη πολιτική και μια άλλη Ελλάδα;», δήλωσε και πρόσθεσε:
 
«Σε αυτή την κατάσταση υπάρχει διέξοδος και αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δύο είναι οι επιλογές: Ή να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση που εκφράζει τη σήψη του πολιτικού συστήματος, τα συμφέροντα των δανειστών και της διαπλοκής, ή να την ανατρέψει ο λαός με τη ψήφο του και να δώσει εντολή κοινωνικής σωτηρίας σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Στις 25 ψηφίζουμε. Στις 26 το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι το τέλος τους και συνάμα η αρχή για μιας νέα Ελλάδα. Καμία ανοχή. Όχι άλλη υπομονή. Ψηφίζουμε για να φύγουν Ψηφίζουμε και φεύγουν Ψηφίζουν κι έρχεται στο προσκήνιο ο λαός για να χτίσει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ το αύριο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.