Τη βεβαιότητα πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την Κοζάνη, όπου μίλησε στο πλαίσιο των Περιφερειακών προγραμματικών συσκέψεων του  ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, της βρωμιάς και της μιζέριας. Το καθεστώς που χρεοκόπησε το λαό για να επιβιώσει το ίδιο και οι άνθρωποί του. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει το τιμόνι», τόνισε εκτιμώντας πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τις επόμενες εβδομάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ ηγηθεί μιας «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», στην οποία όπως υπογράμμισε θα έχουν θέσει πρόσωπα άξια κι «ας μην ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο». «Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά», τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση με την απόπειρα χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη υπογραμμίζοντας πως ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων έπραξε το καθήκον του.

Ads

Την Κυριακή το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πλημυρισμένη περιοχή Φερών του Έβρου, Οικισμός Πόρου. Στις 11:30 θα μιλήσει στην Αλεξανδρούπολη στο Ξενοδοχείο ASTIR – EGNATI.

Δίλημμα και «ανάσα ζωής»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Σαββατιάτικη ομιλία του υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη να ενώσει τη χώρα και να ξαναχτίσει την Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός, τούτες τις μέρες, καλείται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο δίλημμα:  Θα συνεχιστεί ο δρόμος των μνημονίων, της φθοράς, της κατάπτωσης της χώρας; Ή θα τολμήσουμε τη μεγάλη αλλαγή ανθρώπων, ιδεών, αντιλήψεων, πρακτικών, που μπορεί να γεννήσει τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα; Και σε τελική ανάλυση : Θα πάμε με το παλιό ή με το νέο;»

Ads

«Λένε, ότι το νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει την εμπειρία για να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.  Ευτυχώς,  δεν έχουμε την πείρα των υποκλίσεων μπροστά στους κάθε λογής ολιγάρχες, νέους ή παλιούς. Δεν έχουμε τη πείρα των εναγκαλισμών με τη διαπλοκή. Την πείρα της υποταγής», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως τη διάθεση να μαθαίνουμε από τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό δάσκαλο: Τον ίδιο το λαό. Έχουμε την πείρα των αγώνων, την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τα πράγματα, τη σταθερή πεποίθηση που εκφράζει το παλιό, μα τόσο επίκαιρο σύνθημα. Ότι:  Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος». 

Για την προεδρική εκλογή

Αναφερόμενος στην πρώτη ψηφοφορία στο πλαίσιο της προεδρικής εκλογής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η συγκυβέρνηση υπέστη ήττα «γιατί στις ψηφοφορίες της Βουλής δε παρευρίσκονται μόνο οι 300 βουλευτές, αλλά είναι παρών και ο ελληνικός λαός». «Οι ισοπεδωμένοι από τα μνημόνια, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αγρότες, είναι παρόντες και έχουν φωνή. Και η φωνή τους φτάνει μέσα στη Βουλή, όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να υψώσουν ηχοπετάσματα απειλών και εκβιασμών.  Κανένας πια δεν μπορεί να αγνοεί τη φωνή ενός λαού που έχει φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι της φτώχειας και της ανασφάλειας.  Που υποχρεώνεται σε θυσίες χωρίς αντίκρισμα.  Ή μάλλον με αντίκρισμα στους βαρόνους του χρήματος και τους ξένους φίλους και προστάτες τους».

«Οι εκλογές στις αρχές του νέου χρόνου θα είναι ανάσα ζωής. Θα είναι λύτρωση, και ευκαιρία για ένα λαό τσαλαπατημένο από τρόικες, κομισάριους και μνημόνια. Για έναν λαό αηδιασμένο από φθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένους μεσολαβητές μεταξύ εξουσίας και πλούτου. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το γερασμένο και διεφθαρμένο καθεστώς της μεταπολίτευσης που μετατράπηκε σε καθεστώς των μνημονίων. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Ήρθε η ώρα της κάθαρσης. Ήρθε η ώρα του λαού. Η ώρα της δημοκρατίας. Η ώρα της μεγάλης αλλαγής Για αυτό και ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο Παύλος Χαϊκάλης έπραξε το καθήκον του»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπόθεση με τις καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη. «Παρακολουθούμε με το στόμα ανοιχτό και πιάνοντας τη μύτη, από τη δυσοσμία, τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Παύλος Χαϊκάλης που, ότι κι αν κρύβει αυτή η βρωμερή υπόθεση, πρέπει να επισημάνουμε πως έπραξε το καθήκον του. Ειδοποίησε από τη πρώτη κιόλας στιγμή τη δικαιοσύνη, η οποία έστω και τώρα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για βγούμε από το βούρκο. Έπραξε το καθήκον του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.  Αποδεικνύοντας ότι σε αυτόν τον τόπο δεν είναι όλα ίσιωμα», είπε και συνέχισε:

«Όσοι νόμιζαν πως οι βουλευτές δεν θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους έκαναν τεράστιο λάθος. Όσοι νόμιζαν ότι η αξιοπρέπεια έχει κοστολογηθεί και αγοράζεται, έκαναν τεράστιο λάθος. Οι βουλευτές όσες μεθοδεύσεις και πιέσεις σοκαριστούν κάποιοι, θα πράξουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Όποια κι αν είναι η επιλογή τους. Και φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε γενικεύσεις, δε το κάναμε ποτέ, οι οποίες αδικούν βουλευτές.  Βλέπουμε όμως ότι ορισμένοι στη προσπάθειά τους να απομονώσουν το ΣΥΡΙΖΑ από τους συμμάχους του, έχουν την αξίωση να μας υπαγορεύσουν και ποιους θα βάλουμε ή δε θα βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας. Τους απαντώ λοιπόν: Τις συμμαχίες, τις συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα αποφασίσουν ούτε οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.  Ούτε πολύ περισσότερο η ίδια η διαπλοκή και οι παρατρεχάμενοί της. Τελεία και παύλα. Σε όσους επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απομονωμένος, ώστε να συνεχίζονται τα μνημόνια και οι αρπαχτές τους απαντάμε: Κύριοι, παίξατε και χάσατε.  Όχι φέτος, εδώ και χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και να μάχεται, και να πείθει και να νικά.  Αυτό θα κάνει και τώρα».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «άλλου είδους»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «άλλου είδους», όπως και ο επικεφαλής της. «Θα είναι μια ομάδα από πρόσωπα νέα, δοκιμασμένα σε αγώνες, με βιογραφικό αφοσίωσης στην υπόθεση του λαού. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση, την αντοχή, την ωριμότητα, την ευελιξία, όχι μόνο για να καταργήσει τα μνημόνια, αλλά και να διαπραγματευτεί σκληρά για το χρέος και όλα τα μεγάλα ζητήματα Θα είναι μια κυβέρνηση που θα ξέρει να λέει όχι όταν πρέπει να πει όχι. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλη την ευρύτητα, την πολυχρωμία, και το  βάθος της λαϊκής βούλησης».

«Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει στην προμετωπίδα της το διάλογο, την ενότητα, την εντιμότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, τη δημοκρατία ως το τέλος. Θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα έχουν θέση πρόσωπα με γνώσεις, ικανότητες, αφοσίωση στο λαό και στην πατρίδα, κι ας μην ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα δώσει χωρίς παραχωρήσεις τη μάχη για να απαλλάξει το κράτος από τη φαυλότητα, τη διαπλοκή, την αμειβόμενη τεμπελιά, τις κομματικές κουμπαριές, τη διαφθορά και τη σήψη. Θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που αυτή τη στιγμή διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας, αλλά και με τα μικρά, που διαβρώνουν τη δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Μια κυβέρνηση ελευθερίας, δημοκρατίας και ανοχής στο διαφορετικό».

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «μια νίκη καθαρή, αναμφισβήτητη, που θα δώσει στην κυβέρνησή μας τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι στους δανειστές, στις αγορές, στους θιασώτες της λιτότητας, στους ισχυρούς του κόσμου, με το κύρος και το ανάστημα που μόνο η λαϊκή στήριξη χαρίζει». Αυτή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, «θα είναι νίκη του λαού και το πρώτο βήμα για τη σωτηρία της κοινωνίας και τη μεγάλη αλλαγή της Ελλάδας». «Ο ελληνικός λαός θα πάρει τις τύχες του στα χέρια του, όχι μόνο ψηφίζοντας, αλλά συμμετέχοντας ενεργά στη μάχη της αλλαγής», τόνισε.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της Θεσσσαλονίκης, το οποίο όπως ανέφερε «δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που προκάλεσε ο εξαετής διωγμός του λαού και της οικονομίας.  Δεσμεύεται όμως να στηρίξει άμεσα τους πιο αδύναμους». «Μας είπαν ότι τάζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι εμείς απεχθανόμαστε αυτές τις μεθόδους εξαπάτησης που οι ίδιοι έχουν εφεύρει και χρησιμοποιούν κατά κόρον. Άλλα να υπόσχονται, άλλα να σκέφτονται, και άλλα να κάνουν. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όμως είναι πλήρως κοστολογημένο.  Εξηγεί αναλυτικά, και που θα βρεθούν τα λεφτά, και που θα ξοδευτούν.  Είναι άμεσα υλοποιήσιμο με δικούς μας πόρους. Δεν εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.  Μπορούμε να το ξεκινήσουμε άμεσα. Και θα το ξεκινήσουμε στις αρχές του νέου χρόνου, με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης από μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.  Υλοποιώντας, έτσι, μια τεράστια επιχείρηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία ταυτόχρονα θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα και θα επανεκκινήσει την οικονομία». 

Απαριθμώντας τα κριτήρια πάνω στα οποία, όπως υπογράμμισε, σχεδιάζεται η αναπτυξιακή πολιτική ανέφερε:

  • Τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.
  • Τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
  • Την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.
  • Την περιβαλλοντική προστασία.
  • Την προσπάθεια να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο ο πλούτος στον τόπου που παράγεται. 

«Πάνω σε αυτή την αρχή έχει σχεδιαστεί το περιφερειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Την ενίσχυσή του ήπιου τουρισμού. Την αναβάθμιση της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας. Αλλά και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Αξιοποίηση ήπια και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Πριν όμως από  όλα θεωρούμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν και να λειτουργούν οι κοινωνικές υποδομές. Το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, το κέντρο υγείας, το νοσοκομείο. Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει επίσης και υποδομές, δρόμους και δίκτυα, που θα λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις κάποιων επιχειρηματιών».

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και του κατακερματισμού της ΔΕΗ, που όπως επισήμανε «είναι έγκλημα σε βάρος του δημόσιου πλούτου, της ανάπτυξης και της οικονομίας, της ποιότητας ζωής του λαού». «Αυτή η ιδιωτικοποίηση σημαίνει οπισθοδρόμηση και για την περιοχή σας.  Σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.  Σημαίνει πολύ χειρότερες εργασιακές σχέσεις.  Σημαίνει δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση.   Σημαίνει απόλυτο έλεγχο πάνω στην τοπική οικονομία», δήλωσε και επανέλαβε πως «σταθερή μας θέση είναι: Η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. Και κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα επανελεγχθεί, διεξοδικά και από όλες της τις πλευρές από τη νέα κυβέρνηση». «Ας το έχουν υπόψη τόσο οι οργανωτές, όσο και οι συνδαιτυμόνες  στο πάρτι της ενέργειας», συμπλήρωσε.