Αντιπρόταση 5 σελίδων, με προκλητική επιμονή σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ΦΠΑ και συντάξεις, και απαίτηση μείωσης των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις κατέθεσαν οι πιστωτές στην ύστατη ώρα της διαραγμάτευσης.

Ads

Η αντιπρόταση κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ και, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ζητά:

*Εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για το ασφαλιστικό, με κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017.

*Τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 1ης Ιουλίου του 2015 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2016, όπως προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

*Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

*Κατάργηση εισφορών υπέρ τρίων (π.χ. αγγελιόσημο)

*Ακόμη υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ, με υιοθέτηση δύο και όχι τριών συντελεστών, προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία πρόσθετοι φόροι της τάξης του 1% του ΑΕΠ έναντι 0,74% που προβλέπει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

*Υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% αντί του 13%.

*Κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τους κατοίκους των νησιών.

*Κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα.

*Χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 26% στο 28% και όχι στο 29%, όπως προτείνει η Αθήνα.

*Απόσυρση της έκτακτης εισφοράς 12% που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.

*Πορκαταβολή φόρου 100% από τα νομικά πρόσωπα.

*Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η ισχύς της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις προηγούμενες, μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις.

*Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ αντί 200 εκατομμυρίων που προτείνει η Αθήνα.

*Αφαίρεση των εσόδων από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Οπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ότι η εν λόγω πρόταση, που εκπορεύεται από το ΔΝΤ, είναι «απολύτως απαράδεκτη» για την ελληνική κυβέρνηση. Σε μια πρώτη εκτίμηση, οι αξιώσεις του ΔΝΤ οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα της τάξης των 2 δις, έναντι των περίπου 8 δις που έχει προτείνει η Αθήνα – δηλαδή, συνολικά, σε ένα πακέτο μέτρων 10 δις ευρώ!.