«Η αποχώρηση της Κατερίνας Σαββαΐδου (σημ: από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων) είναι για την κυβέρνηση είναι θέμα αρχής και διαφάνειας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα επιμείνει καθώς η ίδια δεν φαίνεται διατεθειμένη να «διευκολύνει» με την παραίτηση της. Η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την αποχώρησή της και σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζει ακόμη και να συστήσει νέα Αρχή που θα έχει άλλο διοικητικό συμβούλιο, διευθύνοντα σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας.

Ads

Σημειώνεται πως η Κατερίνας Σαββαΐδου απολογείται την Τρίτη και αν προκύψει κατάχρηση του ρόλου της, σε μια τόσο καθοριστικής σημασίας θέση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην ίδια στάση την οποία κράτησε αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η Κατερίνα Σαββαΐδου, δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου,  έστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο τροπολογίας, που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες, για οποιαδήποτε απόφασή της -συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων.

Η Κατερίνα Σαββαΐδου έχει κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ως ύποπτη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση φορολογικών ελέγχων σε εταιρεία. Αντί να εισπράξει καταλογισμένους φόρους 78 εκατ., ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου να γίνει επανέλεγχος.

Επίσης διώκεται για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για χρονική παράταση που
χορήγησε πέρα από τα νόμιμα όρια (ένα έτος αντί για ένα μήνα) σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν το 20% επί του φόρου των διαφημίσεων που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κρίθηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική και ασύμβατη με την κυβερνητική πολιτική σε θέματα διαφάνειας, και συνεπώς απορρίφθηκε.

Σε σημερινό κεντρικό σχόλιο η εφημερίδα τα ΝΕΑ επί της ουσίας ακυρώνει το επιχείρημα που άφησε να διαρρεύσει η Κατερίνα Σαββαΐδου, ότι η τροπολογία ήταν «παραδοτέα δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους θεσμούς». Από το σχόλιο της εφημερίδας προκύπτει ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου δεν διαθέτει την υποστήριξη των θεσμών την οποία επικαλείται.