Μνημόνιο κόντρα στο… Μνημόνιο με ταχεία εφαρμογή του φορολογικού και κοινωνικού σοκ των 48 προαπαιτούμενων είναι η στρατηγική που επιλέγει η κυβέρνηση για τη μεγάλη αναπτυξιακή υπέρβαση – μια γραμμή υψηλού ρίσκου, που σφραγίστηκε χθες τη νύχτα με την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ads

Τα 155 «ναι» της, συμπαγούς πια, κυβερνητικής πλειοψηφίας και το ηθικό πλεονέκτημα – που με οξείς τόνους επέσεισε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στην νέο – αντιμνημονιακή αντιπολίτευση – είναι τα πολιτικά όπλα της κυβέρνησης σ’ αυτή την δύσκολη αποστολή. 

Διαβάστε:

Αντίπαλοί της είναι τα βαριά μέτρα, κυρίως φορολογικά, που η ίδια θα φέρει προς ψήφιση την άλλη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, μια αντιπολίτευση που παίρνει θέσεις μετωπικής σύγκρουσης υπό το βάρος της δικής της εσωστρέφειας, αλλά και οι συνεχιζόμενες αποσπασματικές και, ενίοτε, πρόχειρες υπουργικές εξαγγελίες (όπως, για παράδειγμα, τα νέο σίριαλ των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση).

Με αυτά τα εύθραυστα δεδομένα, πρώτος και μείζον στόχος, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, είναι να κλείσει άμεσα, «εντός του επόμενου μήνα» η πρώτη αξιολόγηση, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, με την προσδοκία διαμόρφωσης νέου, αναπτυξιακού και επενδυτικού κλίματος.

Το σχέδιο και το «καλό σενάριο» προβλέπει ότι με ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες και με την απομείωση του χρέους, θ’ αρχίσει η στοιχειώδης έστω αποκατάσταση της ρευστότητας, τα capital controls θα χαλαρώσουν, θα διαμορφωθεί θετικό επενδυτικό κλίμα και η χώρα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

«Μπορούμε στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα, ενώ τους άξονες του εν λόγω σχεδίου παρουσίασε πιο αναλυτικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Όπως είπε, οι «σταθμοί» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα αποδεσμεύσουν πόρους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ρίχνοντας χρήμα στην πραγματική οικονομία, θα ανοίξουν τον δρόμο για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα ενισχύσουν τις προοπτικές επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες και θα οδηγήσουν σε χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Εφόσον συμβούν όλα αυτά, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι μπορεί να υπάρξει βάσιμη προσδοκία για ανάκαμψη της οικονομίας ακόμη κι από την άνοιξη του 2016 και έξοδο στις αγορές στο τέλος του επόμενου χρόνου ή στις αρχές του 2017.

Για να αρχίσει ωστόσο να τρέχει, κι αν μη τι άλλο να δοκιμαστεί, αυτό το «καλό σενάριο» προηγουμένως, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να ψηφιστεί η λίστα των προαπαιτούμενων. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Οκτωβρίου, θα περάσουν με ένα νομοσχέδιο – σκούπα όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα κατατεθούν στη Βουλή την Παρασκευή. 

Ήδη έχει ζητηθεί από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων να παραδώσουν τα μέτρα που υποχρεούνται, με στόχο η κοινοβουλευτική διαδικασία να γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος – δηλαδή, με σχετική άνεση χρόνου για κοινοβουλευτική συζήτηση και χωρίς να επαναληφθούν οι αμφιλεγόμενες διαδικασίες των μονοήμερων συνεδριάσεων του περασμένου καλοκαιριού.