Διπλό δύσκολο συμβιβασμό, εκτός και εντός συνόρων, καλείται να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική, και πλέον οριακή, φάση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Ads

Οι υποχωρήσεις που προδιαγράφονται για να κλείσει η συμφωνία, έστω κι αν δεν αγγίζουν τις «κόκκινες γραμμές» όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν ότι ο όποιος συμβιβασμός στην Ευρώπη δεν θα είναι πολιτικά ανώδυνος.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης στέλνει ήδη απανωτά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνοντας, με κάθε τρόπο, ότι δεν αποδέχεται υπαναχωρήσεις στην κοινωνική και ριζοσπαστική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ – υπαναχωρήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως την οποιαδήποτε παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των εξαγγελιών για τα εργασιακά και τη 13η σύνταξη, καθώς επίσης και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα εν λόγω μηνύματα άρχισαν να… αποστέλλονται με το άρθρο Λαφαζάνη στο περιοδικό Crash με το οποίο υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τη ρήξη, ακόμη και το Grexit, κατατέθηκαν με ίδια επιχειρηματολογία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και κορυφώθηκαν χθες το βράδυ με την ανάρτηση ενός ακόμη άρθρου στην ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ads

Το άρθρο, που ανέβηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει «μέχρι τέλους το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα» και να «μιλήσει απερίφραστα στον λαό για τις εναλλακτικές που διαθέτει η χώρα χωρίς δαιμονοποιήσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας η οποία εκπορεύεται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους του διεθνούς πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και των εγχώριων εκπροσώπων του», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του iskra.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιρρήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας δεν είναι άσχετες και με το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το προσχέδιο έστω του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κατάθεση του «δεν θα είχε νόημα από τη στιγμή που βασικά θέματα δεν έχουν κλείσει στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών», άλλα στελέχη ωστόσο αναγνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να ρισκάρει και μια ανοιχτή ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης στην Ευρώπη.

Αυτή η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, άλλωστε, είναι μια προοπτική στην οποία έχουν «ποντάρει» τα… ρέστα τους τόσο οι υπέρ συντηρητικές «συνιστώσες» των πιστωτών, όσο και οι εγχώριοι πολιτικοί σύμμαχοί τους – η λεγόμενη και «τρόικα εσωτερικού» – στην προσπάθεια πολιτικής αποδυνάμωσης του Αλέξη Τσίπρα και προώθησης των σεναρίων «κυβέρνησης ειδικού σκοπού».

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο ερμηνεύει ακόμη και την αναφορά Τσίπρα για πιθανό δημοψήφισμα ως μήνυμα που στόχευε περισσότερο στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι το βασικό πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ο ελληνικός λαός, η πλειοψηφία του οποίου τον στηρίζει. «Το θέμα προκύπτει με τους δικούς του βουλευτές», γράφει σημειώνοντας ότι η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στις όποια υποχωρήσεις. «Γι’ αυτό», λέει, «και η απειλή του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα απευθύνεται σε αυτούς με στόχο να τους επαναφέρει στη γραμμή της κυβέρνησης. Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι περισσότερο μια πολιτική κίνηση και λιγότερο μια πιθανότητα».

Κυβερνητικά στελέχη απαντούν με το σύνηθες «όνειρα εαρινής νυκτός» στα σενάρια περί ενδοκυβερνητικής ρήξης. Οι ίδιοι, πάντως, σημειώνουν ότι ο πρώτος που υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές» είναι ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζουν με νόημα ότι στο τέλος «εκείνος είναι που θα αναλάβει και την ευθύνη και το κόστος των αποφάσεων»…