Η «αγωνία της λίστας» μεταφέρεται σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup, με την πίεση προς την Ελλάδα να κορυφώνεται και την κλεψύδρα της ρευστότητας να αδειάζει.

Ads

Το κλίμα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες δεν δείχνει ρήξη, οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group έστειλαν οιωνούς εν δυνάμει συμφωνίας, όμως οι θεσμοί δεν δείχνουν να βιάζονται. Είτε διότι, όπως επισήμως διαμηνύουν, απομένει ακόμη «ικανός όγκος τεχνικής δουλειάς», είτε διότι απλώς ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους και επιτείνει την πίεση προς την Αθήνα για περαιτέρω υποχωρήσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η λίστα μεταρρυθμίσεων θα συζητάται σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο EuroWorkingGroup , κι εάν η αποτίμηση είναι θετική ανοίγει ο δρόμος για σύγκλιση του Eurogroup και εκταμίευση τουλάχιστον 1 δις ευρώ από τα 1,9 δις που προσδοκά σε πρώτη φάση η Ελλάδα.

Οι πλέον αισιόδοξοι στην ελληνική πλευρά εξακολουθούν να μην αποκλείουν μια ταχεία απόφαση μέσω «πολιτικής ώθησης» και άμεση σύγκλιση του Eurogroup. Ωστόσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι ο αγώνας θα… κριθεί στην παράταση: Οι τελικές αποφάσεις θα παραπεμφθούν στη Μεγάλη Εβδομάδα και στο παρά πέντε των δύο κρίσιμων πληρωμών που περιμένουν την Ελλάδα – την δημοπρασία για την αναχρηματοδότηση εντόκων στις 8 Απριλίου και την δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Ads

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ έθεσε τα χρονικά όρια της επικείμενης συμφωνίας τουλάχιστον μετά το Πάσχα και πιθανώς και στο τέλος Απριλίου , η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την τελική συμφωνία και από τα θεσμικά επιτελεία των Βρυξελλών διαρρέονται  και πάλι γκρίνιες για κωλυσιεργίες στη δουλειά των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, επεσήμαναν πως οι συζητήσεις στο Brussels Group έγιναν «σε καλό κλίμα και με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας» και επεσήμαναν ότι «οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα».

Για τις εξελίξεις στο Brussels Group ενημερώθηκε, σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, χθες το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και, πλέον, η βασική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως η συμφωνία επίκειται. Με δεδομένη όμως την… έφεση των δανειστών στο παιχνίδι των καθυστερήσεων και της πίεσης εξετάζονται και όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών – περίπου 3 δις – του Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να εντάσσεται και η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με εκπροσώπους της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης κρατικών ομολόγων στον κόσμο. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ενώ στο ερώτημα εάν η Pimco ενδιαφέρεται για ελληνικά ομόλογα ο ίδιος απάντησε πως η εταιρία επενδύει σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία για αναχρηματοδότηση εντόκων της 8ης Απριλίου εκτιμάται ότι μένει ακάλυπτο ένα ποσό περίπου 750 δις που κατείχαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές και το οποίο οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν μετά την απαγόρευση της ΕΚΤ να αυξήσουν την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος.