Να απαλλαγεί από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής και να εμφανιστεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας ζητεί μέσω νέου απολογητικού υπομνήματός του ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαος Ζήγρας, ο οποίος θεωρείτο το δεξί χέρι του πρώην υπουργού. 

Ads

 
Σύμφωνα με το Έθνος, ο Νίκος Ζήγρας στο υπόμνημά του, το οποίο και κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του στο δικαστικό συμβούλιο, ζητά την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος για τον εαυτό του, ισχυριζόμενος πως «οποιαδήποτε συμμετοχή μου στις παράνομες διαδικασίες ξεπλύματος των παράνομα κτηθέντων χρημάτων έπαυσε λόγω προβλημάτων υγείας το καλοκαίρι του 2005», όταν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται τιμωρούνταν ως πλημμελήματα και έχουν παραγραφεί.
 
Παράλληλα σημειώνει «από το σύνολο της δικογραφίας και την εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος του κατηγορητηρίου αποδεικνύεται από τη συνδρομή του κατά την ανάκριση».
 
«Ακόμα πιο σημαντική θα ήταν επομένως η εξέτασή μου ως μάρτυρα κατά τη δίκη που θα ανοίξει κατά των συγκατηγορουμένων μου, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα. Με βάση και την εισήγηση, είναι απόλυτα βέβαιο πως στο ακροατήριο ή σε μεταγενέστερη δίκη θα γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής μου για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι», αναφέρει και προσθέτει:
 
«Κατά συνέπεια θα ήταν σώφρον να απαλλαγώ των κατηγοριών μου ήδη από την παρούσα φάση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξέτασή μου ως μάρτυρα κατηγορίας, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την ανάκριση, κατά το στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας, μόνο η μαρτυρική κατάθεση ή απολογία προσώπου συγκατηγορουμένου για την ίδια πράξη δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου. Επομένως, η μαρτυρία μου είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο για μία σειρά αδικημάτων των συγκατηγορουμένων μου».