Τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ζήτησε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ασκώντας παράλληλα κριτική στη θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις 16:00 για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που σφραγίζει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Οι δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει κατ’ αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.

«Στην Ελλάδα έχουν υποσχεθεί ξανά και ξανά ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η πλειοψηφία της Ευρωομάδας είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα πρέπει να «επιλύσουμε το πολιτικό αδιέξοδο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν υποστεί «μεγάλες κοινωνικές περικοπές». «Αντίθετα σε σχέση με αυτές τις περικοπές, τα μέτρα της Ατζέντας 2010, στη Γερμανία ήταν ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι», είπε ο Γκάμπριελ.