Έχοντας την νομική υποστήριξη ενός από τα πιο ακριβοπληρωμένα νομικά γραφεία του Λονδίνου – στο οποίο μάλιστα προΐσταται ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον – το ζεύγος Γριβέα δίνει την τέταρτη και τελευταία δικαστική μάχη του  στο Ειρηνοδικείο του Westminster για την μη έκδοσή του στην Ελλάδα. Στο νομικό οπλοστάσιο της υπεράσπισής του εντάχθηκε ήδη κατά την έναρξη της δίκης η κλήτευση ως μαρτύρων, του αναπληρωτή καθηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Ηλία Αναγνωστόπουλου.

Ads

 
Οι δύο μάρτυρες καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις του δικαστή Μάικλ Σνόου για την κατάσταση των  φυλακών στην Ελλάδα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κύριος Τσιτσελίκη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης στο Λονδίνο και θα καταθέσει αύριο, δεύτερη μέρα της δίκης. Εκεί αναμένεται να εκθέσει την κατάσταση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος και των ελληνικών φυλακών, όπως αυτά έχουν κατά καιρούς αναδειχθεί από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
 
Η υπόθεση ΤΤ και τα επισφαλή δάνεια
 
Σε βάρος του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στην Ελλάδα για την πολύκροτη υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ, για την οποία κατηγορούμενοι είναι επίσης ο πρώην πρόεδρός του Άγγελος Φιλιππίδης, πρώην διοικητές και υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς και Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Όλα αυτά, κατά το κατηγορητήριο, είχαν σαν αποτέλεσμα τον πλουτισμό τρίτων και τη ζημία του Δημοσίου, που ήταν ιδιοκτήτης της τράπεζας.  
 
Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις αφορούν δανειοδοτήσεις 110 εκατ. ευρώ στον κ. Κοντομηνά, εξαγορά της εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ, δάνειο 100 εκατ. ευρώ στον κ. Λαυρεντιάδη και δάνειο 17 εκατ. ευρώ στο ζεύγος Γριβέα.

Συγκεκριμένα, ο  Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του  Αναστασία Βάτσικα   κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο, τον Μάρτιο και Ιούλιο του 2009 είχαν λάβει από το ΤΤ συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη τότε εταιρεία τους C&C International και τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν αμέσως και χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες εγγυήσεις, με αποτέλεσμα τον πλουτισμό τρίτων και τη ζημία του Δημοσίου, που ήταν ιδιοκτήτης της τράπεζας.  
 
Η δικαστική περιπέτεια της έκδοσης
 
Στην τελευταία δίκη, τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα είχε καταθέσει  σειρά από αιτήματα – προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη:

  • Αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αποτελούν αδικήματα και για τον βρετανικό νόμο.
  • Να οριστούν πραγματογνώμονες που θα αποφανθούν αν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα.
  • Να εξετασθούν  από πραγματογνώμονας οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα.
  • Να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.