Την περιπέτεια ενός Σύρου, αναγνωρισμένου πρόσφυγα από τη Γερμανία, φέρνει στο φως το δίκτυο ZDF. Ο «Ιμπραήμ Β.», που ζει επτά χρόνια στη Λειψία, έκανε το λάθος να ταξιδέψει στην Ελλάδα και τώρα βρίσκεται, χωρίς χαρτιά, σε κέντρο κράτησης στην Αθήνα.

Ads

Όλο το ρεπορτάζ του ZDF

Ο «Ιμπραήμ Β.» (το όνομά του είναι αλλαγμένο) ζει στη Λειψία επί επτά χρόνια. Ο 31χρονος ανήκει στην κατηγορία των προσφύγων «που χρήζουν διεθνούς προστασίας», διότι έχει διωχθεί στη Συρία και έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, σύντομα θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας. Εν τω μεταξύ όμως αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα… Ήθελε να συναντήσει ένα συγγενή του στην περιοχή του Έβρου, τον οποίο δεν είχε δει από τότε που εγκατέλειψε την πατρίδα του.

Ads

Σε δρόμο της Αλεξανδρούπολης, οι Έλληνες αστυνομικοί του πήραν τα γερμανικά έγγραφά του και, χωρίς καμία αιτιολογία, μετέφεραν και αυτόν και τους συγγενείς του σε κέντρο κράτησης στον Έβρο, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Χωρίς τροφή, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, μόνο με ένα μπουκαλάκι νερό.

Μετά από 24 ώρες, μασκοφόροι αστυνομικοί μετέφεραν τον Ιμπραήμ και άλλους 51 στον Έβρο. Έβαλαν 10 άτομα σε ένα μικρό φουσκωτό και τους έσπρωξαν 50 μέτρα από τις τουρκικές ακτές.

Αυτές οι παράνομες ενέργειες στη θάλασσα λέγονται «επαναπροωθήσεις». Τα θύματά τους είναι πολύ συχνά ανήλικοι, ακόμα και βρέφη.
Πρόκειται για ωμή παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών. Και εξακολουθούν και γίνονται, κάθε μέσα με τη σιωπηλή συναίνεση της Ε.Ε. -μερικές φορές και με τη βοήθεια της Frontex, όπως αναφέρεται σε έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ιμπραήμ κολύμπησε μέχρι την ακτή και έφθασε στην Κωνσταντινούπολη. Προσέφυγε στη γερμανική πρεσβεία για να ζητήσει αντικατάσταση των εγγράφων του προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του, στη Λειψία. Αλλά για να γίνει αυτό, μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και μήνες, αφού οι γερμανικές αρχές επισπεύδουν τέτοια αιτήματα μόνο για Γερμανούς πολίτες.

Απελπισμένος ο Ιμπραήμ, αποφάσισε να κάνει το ταξίδι για δεύτερη φορά στη ζωή του. Στις 24 Δεκεμβρίου, αυτός και άλλοι 78 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε βάρκα, που συνήθως κάνει μικρές διαδρομές, για να πάνε από την Τουρκία στην Ιταλία.

Παραμονή Χριστουγέννων, το υπερφορτωμένο σκάφος βούλιαξε ανοιχτά της Πάρου. Ο Ιμπραήμ σώθηκε μετά από ώρες στα παγωμένα νερά, αλλά 16 συνταξιδιώτες του πνίγηκαν, μεταξύ αυτών 3 γυναίκες και ένα μωρό.

Ο πρόσφυγας από τη Λειψία και άλλοι 62 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Πάρο σε κακή κατάσταση, και τους δόθηκαν τα βασικά για να αντιμετωπίσουν το κρύο την πείνα και τη δίψα. Ωστόσο, το Λιμενικό δεν εκτίμησε όπως έπρεπε την κατάστασή τους, αφού είχε επικεντρωθεί στο να εντοπίσει τους διακινητές.

Στις 27 Δεκεμβρίου, ο Ιμπραήμ μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης κοντά στην Αθήνα, με τους υπόλοιπους συνεπιβάτες. Από τότε κρατείται σε ένα κελί, σε μια τοποθεσία που μοιάζει με φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εάν και πότε θα τελειώσει η οδύσσειά του και θα του παραδοθεί η άδεια να επιστρέψει στο σπίτι του, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Πηγή: efsyn.gr