Το σατιρικό σόου του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ZDF «Neo Magazin Royale» χαρακτήρισε χθες Τετάρτη την επίμαχη χειρονομία του Γιάνη Βαρουφάκη ως προϊόν μοντάζ, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στο βίντεο με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο Ζάγκρεμπ το 2013 «μπήκε χέρι».

Ads

Το περιβόητο κατασκευασμένο βίντεο είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή του δημοφιλούς δημοσιογράφου του καναλιού ARD Γκίντερ Γιάουχ στις 15 Μαρτίου, οπότε καλεσμένος ήταν ο Γ. Βαρουφάκης. Το οπτικοακουστικό υλικό εμφάνιζε τον Έλληνα υπουργό να να λέει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ανακοινώσει τη χρεοκοπία τον Ιανουάριο του 2010 και στη συνέχεια «να δείξει το δάχτυλο» στη Γερμανία και να της πει ότι τώρα αντιμετώπισε εσύ το πρόβλημα.

Το βίντεο αυτό προκάλεσε ομοβροντία εναντίον τόσο του Γ. Βαρουφάκη όσο και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης από πληθώρα γερμανικών ΜΜΕ. Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει το βίντεο ως πλαστό και προϊόν μοντάζ.

Το «πειραγμένο» βίντεο έγινε μέσα τρεις μόλις ημέρες viral στο Διαδίκτυο, με πάνω από 1,7 εκατ. προβολές, αλλά ο θόρυβος που ξέσπασε, ανάγκασε εν τέλει τους πραγματικούς υπεύθυνους για τη δημιουργία του να αποκαλύψουν την αλήθεια.

Ads

Η μονταζιέρα και ο σωσίας

Όπως αποκάλυψαν οι παρουσιαστές του Neo Magazin Royale, όλα ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου όταν άρχισαν να αναζητούν πλάνα από το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Εντόπισαν εν τέλει στο YouTube την ομιλία του στο Ζάγκρεμπ.

Και εκεί ξεκίνησε το παιχνίδι της κατασκευής: με τη βοήθεια ενός σωσία του Γ. Βαρουφάκη «πείραξαν» την επίμαχη σκηνή με την άσεμνη χειρονομία. Κάτι λίγο η επιθυμία τους για ασύστολο trolling, κάτι η ατυχής υπόθεσή τους ότι πήγαιναν να κάνουν σάτιρα, και ιδού το κατασκευασμένο βίντεο.

Θέλαμε να παγιδέψουμε τον Γιάουχ και όχι τον Βαρουφάκη

Ο επίλογος της «ομολογίας» των δημοσιογράφων του ZDF ήρθε σαν το κερασάκι στην τούρτα: «Σκοπός του βίντεο που φτιάξαμε ήταν να παγιδεύσουμε τον Γιάχουχ αλλά και για να τονίσουμε για ακόμα μία φορά το πάθος των συμπατριωτών μας εναντίον όσων επιτίθενται κατά της χώρας μας».

Δείτε το βίντεο του Neο Magazin Royale

Δείτε το «πειραγμένο» βίντεο με την ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο Ζάγκρεμπ