«Η πασοκοποίηση που προέκυψε και ως όρος στη διεθνή βιβλιογραφία αφορά στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με βασική συνέπεια την εκλογική καταβαράθρωση των σοσιαλδημοκρατικών – κεντροαριστερών κομμάτων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, εμείς είμαστε στον αντίποδα της δεξιάς. Οι πολιτικές μας είναι ξεκάθαρες, είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι αριστερές και προοδευτικές και βρίσκονται στον αντίποδα της Πασοκοποίησης. Πασοκοποίηση έπαθε το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής σύγκλισης με την ΝΔ από το 2012 και μετά», λέει ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξή του στο Έθνος. Μιλά ακόμα για τις εκλογές αλλά και την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά.

Ads

Η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά:

Κύριε Ζαχαριάδη, πόσο σας εκφράζει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τα ανοίγματά του προς το κέντρο;

Με εκφράζει απολύτως. Η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά ιστορικά αναζητούσε ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν θέλουμε ούτε να Σοσιαλδημοκρατικοποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να ΣΥΡΙΖοποιήσουμε την κεντροαριστερά, θέλουμε προγραμματική συνεννόηση και σύγκλιση.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, το κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Πρωθυπουργός είναι στην σωστή κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία «Γέφυρα» αλλά όχι μόνον αυτή εκφράζει την ανάγκη ενίσχυσης του προοδευτικού μετώπου με θετικές προτάσεις (ατομικά δικαιώματα, κοινωνικές ελευθερίες, δημοκρατική εμβάθυνση στην πολιτειακή μας οργάνωση), απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και ακραίο δεξιό μπλοκ που ηγεμονεύει στη ΝΔ.

Ξέρετε, ορισμένοι σύντροφοί σας φοβούνται πασοκοποίηση του κόμματος και είναι επιφυλακτικοί ως προς την επιρροή προσώπων που μπήκαν στην κυβέρνηση…

Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η «πασοκοποίηση» που προέκυψε και ως όρος στη διεθνή βιβλιογραφία αφορά στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με βασική συνέπεια την εκλογική καταβαράθρωση των σοσιαλδημοκρατικών – κεντροαριστερών κομμάτων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, εμείς είμαστε στον αντίποδα της δεξιάς. Οι πολιτικές μας είναι ξεκάθαρες, είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι αριστερές και προοδευτικές και βρίσκονται στον αντίποδα της «Πασοκοποίησης». «Πασοκοποίηση» έπαθε το ΠΑΣΟΚ λόγω της στρατηγικής σύγκλισης με την ΝΔ από το 2012 και μετά.

Τι να περιμένουμε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές;

Για εμάς είναι διακηρυγμένος στόχος η διεύρυνση των ψηφοδελτίων μας, ώστε να αποτυπώνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη δημιουργία του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα και των συμμαχιών που θέλουμε να συγκροτήσουμε στην Ευρώπη.

Θέλουμε να έχουμε την ευρύτερη εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου στα ψηφοδέλτιά μας, των ανθρώπων δηλαδή και συλλογικοτήτων που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ώστε να διεκδικήσουμε μια νέα τετραετία στις εθνικές εκλογές.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για το κόμμα σας. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε πώς μπορείτε να κόψετε πρώτοι το νήμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι τα πάει καλύτερα στην κάλπη, παρά στις δημοσκοπήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι όσο συνεχίζουμε την μεθοδική προσπάθεια, όσο εφαρμόζεται το πρόγραμμά μας, ιδίως αυτά που εξαγγείλαμε και νομοθετήσαμε μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τόσο ερχόμαστε εγγύτερα στο στόχο μας που είναι μια νέα τετραετία.

Επίσης δεν θεωρώ ότι ως λαός έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμούνται όλοι την περίοδο 2004 – 2009 που έχει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για την χρεοκοπία αλλά και την διαχείριση της χρεοκοπίας της περίοδο 2010 – 2014. Η Ελλάδα του 2019 έχει εξομαλύνει πολλά από τα ανυπέρβλητα προβλήματα του 2014 και προχωράει μπροστά.

Όταν μερικές φορές μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρεκτρέπονται δημοσίως, εσείς ο διευθυντής του οργάνου παρεμβαίνετε;

Δεν έχω τοποθετηθεί Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Πρόεδρο του κόμματος και την Πολιτική Γραμματεία για να «μαλώνω» τους βουλευτές αλλά για να συντονίζω την δουλειά μας. Η τετραετία που πέρασε μέσα σε ένα τρικυμιώδες πολιτικά τοπίο δείξαμε στην πράξη ότι έχουμε πνεύμα σύμπνοιας, κοινή στόχευση και αντιλαμβανόμαστε όλοι, και ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο, το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει.

Τι νομοσχέδια θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα;

Έχουμε σημαντικό και πυκνό κυβερνητικό έργο να νομοθετήσουμε την ερχόμενη περίοδο. Ξεχωρίζω την σημαντική ρύθμιση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα εξακολουθήσει να είναι η πιο ισχυρή στην ΕΕ συμπεριλαμβάνοντας και επιχειρηματικά δάνεια που δεν περιελάμβανε ο νόμος Κατσέλη, την ρύθμιση των 120 δόσεων όπως θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες και την ίδρυση της Αναπτυξιακή Τράπεζας που θα κινητοποιεί, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 5 δις ευρώ, με συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία άνω των 11 δις ευρώ, θα συνεργάζεται με ευρωπαίους και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς και με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη θα στηρίζει τη Βαλκανική Συνεργασία και την συνανάπτυξη. Κορυφαία κοινοβουλευτικά είναι και η διαδικασία της ολοκλήρωσης της εκκίνησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης με την έγκριση του κορμού των προτάσεών μας για τα αναθεωρητέα άρθρα στην ερχόμενη Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι επιδίδεστε σε παροχές, οι οποίες όμως δεν έχουν πολιτικό αντίκρισμα. Έχει άδικο;

Η ηγεσία της ΝΔ τα έχει ισοπεδώσει όλα. Ενώ όλη η Ευρώπη μιλά για μια κυβέρνηση που πιάνει τους συμφωνημένους στόχους και προχωρά σε στοχευμένες ελαφρύνσεις η ΝΔ μιλά για προεκλογική παροχολογία. Αλλά να θυμίσω κάτι, η ΝΔ μιλούσε για προεκλογική παροχολογία από τον Δεκέμβρη του 2016 όταν η κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό μέρισμα υπό μορφή 13ης σύνταξης. Τόσο σοβαρές και εύστοχες προβλέψεις κάνουν.

Είναι ίσως η χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος, κι αυτό είναι κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι με την ηγεσία Μητσοτάκη και την ακροδεξιά, ακραία λαϊκιστική φράξια που έχει πάρει τα κλειδιά του κόμματος, δεν πρόκειται να δούμε κάτι καλύτερο.

Ποιο θεωρείται ότι είναι το κομβικό στοιχείο που θα καθορίσει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης;

Το πρώτο είναι η καλύτερη αποτύπωση της βελτίωσης της οικονομικών και κοινωνικών δεικτών στην καθημερινότητα των πολιτών. Το δεύτερο είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Το τρίτο στοιχείο είναι η σύγκριση τόσο των πεπραγμένων της δικής μας κυβέρνησης σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, αλλά και αυτά που προτείνουμε για την επόμενη τετραετία. Το τέταρτο είναι το διεθνές κύρος και η εμβέλεια των πολιτικών ηγετών που διεκδικούν την πρωθυπουργία

Το δικό μας πρόγραμμα, η πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ενώ της ΝΔ αφορά τους λίγους και εκλεκτούς, αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών όχι μόνο την Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.