Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές στην Ζάκυνθο, όπου θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για μια συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτο του νησιού και όχι απο τυχαία αιτία, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Eφιαλτικές στιγμές και στον Κάλαμο Αττικής όπου έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια. 

Ads

Στη Ζάκυνθο

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω. Περισσότερα από δέκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, με το νησί να καίγεται για τρίτη ημέρα.

Το απόγευμα νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της, αυτή τη φορά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Στην φωτιά έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστική στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Ads

«Τιτάνια μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο ώστε να ανακόψουν την πορεία προς τον οικισμό Αγαλά. Νωρίς το βράδυ παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού. 

image

image

Μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής – Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς τους Αγίους Αποστόλους, κοντά στην κατοικημένη περιοχή και σε διάσπαρτες κατοικίες. Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια, ενώ, στην προληπτική εκκένωση δύο κατασκηνώσεων προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Νωρίς το βράδυ μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Η πυρκαγιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς φυσάει ισχυρός άνεμος. Προληπτικά εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ», και τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, που μίλησε στον Σκάι, αυτήν την ώρα καίγονται σπίτια, η φωτιά έχει μπει στο χωριό, με την κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

image

image

image

image

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη»

Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1-5-2017 μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμιση ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πέντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.

image