Ads

Στο κενό φαίνεται ότι οδεύει η πρωτοβουλία Παπανδρέου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την πρόταση του Πρωθυπουργού και επανέλαβε την απαίτηση της ΝΔ για την παραίτηση του. Νωρίτερα, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο στόχος του είναι η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας. Με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων να συμμετάσχουν στο εγχείρημα με επικεφαλής τoν νυν Πρωθυπουργό, όλα δείχνουν ότι η “αξιοπρεπής” αποχώρηση του Παπανδρέου από το Μαξίμου είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πέτυχε χθες νακερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όπως σχολάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η νίκη αυτή μπορεί να αποδειχθεί “πύρρειος”. Το tvxs.gr θα μεταδίδει τις εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση

20:24 – Τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία. Κορυφαίες πηγές από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, τονίζουν ότι θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να εκθέσουν τις απόψεις τους.

19:10-Αύριο στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. 

Ads

19:00- Δεύτερη, διευκρινιστική δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου: “Η εκταμίευση της έκτης δόσης πρέπει να έχει γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Πριν τις 20 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί και πριν τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή, πρέπει να έχει προετοιμαστεί το νέο PSI, ώστε στις αρχές του 2012 να δοθούν προς την Ελλάδα από τους εταίρους της 80 δισ. ευρώ για τις ταμειακές της ανάγκες, για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την ολοκλήρωση του νέου PSI. Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ή να καθυστερήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα”.

18:39 – Ο υπ. Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά δήλωσε: «Καλούμε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα. Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια και συμφωνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων». 

17:02 – Μετά τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, η σειρά του γνωστού “Λουκάνικου” να κάνει δηλώσεις…

image

17:00 – Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά

16:50 – Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13.00 την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς

16:30 – Τα πρώτα σχόλια στο διαδίκτυο μετά την απόρριψη της πρότασης του Πρωθυπουργού από τον Αντώνη Σαμαρά:

– Ο Σαμαράς συνειδητά οδηγεί τη χώρα εκτός €. Επιδιώκει να σκάσει η βόμβα στα χέρια του ΓΑΠ και να διαχειριστεί μετά αυτός την Ελλάδα της δρχ.
– Κανένας “αγανακτισμένος” έξω από τη Συγγρού; Η Αριστερά; Οι “πατριώτες”; Τίποτα ε; Αλλά τί να λέμε; Ελληναράς να τουφεκάει Ελληναρά;
– Συμπέρασμα: ο Σαμαράς, με μία αριστοτεχνική κίνηση, παγιδεύει τον ΓΑΠ στην πρωθυπουργία.
– διαπαιδαγωγούνται σεξουαλικώς στο σωμα της χωρας
– Αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάρουν αθροιστικά πάνω από 20% στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα είμαστε άξιοι της μοίρας
– bye bye euro…
– Ξαναφέρτε Καραμανλή να ξεφορτωθούμε και τη Μέρκελ. Από εγκεφαλικό

image

16:06 – Αρνητική η δήλωση Αντώνη Σαμαρά – Ο αρχηγός της ΝΔ σε δήλωση του απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ζήτησε εκλογές άμεσα. Κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι προσπάθεί να δεσμεύσει τους πάντες και ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ευτέλισε το Κοινοβούλιο.

16:00 – «Η στάση του Αντώνη Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη», τόνισε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έλμαρ Μπροκ, καλώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες. Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε ο συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.  Ο Έλμαρ Μπροκ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει πλήρως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που συμφωνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τίποτε προς αναδιαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον κ. Μπροκ, «δεν είναι τώρα η ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις».

15:56 – «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά απέδειξε ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την χώρα» δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος. Πρόσθεσε πως «με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, με ενότητα και αποφασιστικότητα, στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση, ώστε να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

15:48 – Οικολόγοι-Πράσινοι: “Πολιτικός επικήδειος χωρίς ίχνος αυτοκριτικής”, η χθεσινη ομιλία Παπανδρέου. Η ανακοίνωση των Οικολόγων:
Όσα στραβά κι αν έχουμε ως ελληνική κοινωνία, σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να μας αντιπροσωπεύει ένα τόσο κοντόφθαλμο και υποκριτικό πολιτικό σύστημα. Από τον πρωθυπουργό, ανίκανο για την παραμικρή αυτοκριτική, μέχρι τον κ. Σαμαρά που δε θέλει να λερώσει τα χέρια του έως τις εκλογές, κανείς τους δεν ενδιαφέρεται για τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών τους στα συμφέροντα της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η αριστερά αδιαφορεί για το αν οι άμεσες εκλογές που ζητά θα γίνουν σε συνθήκες χρεοκοπίας, οι οποίες θα εκβιάζουν την ψήφο των πολιτών. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις των επομένων ημερών και τη μορφή, τη διάρκεια ή τη φυσιογνωμία του νέου κυβερνητικού σχήματος, δύο είναι τα καθοριστικά ζητήματα:

    · Να διασφαλιστεί ότι θα αποκρουστεί κάθε εκβιασμός για την 6η δόση την οποία έχουμε πληρώσει με τόσες θυσίες και ότι οι αναπότρεπτες πια εκλογές δε θα εμποδίσουν τη χώρα να διατηρήσει ανοικτή την ευρωπαϊκή της προοπτική, χωρίς να αναγκαστεί τον επόμενο μήνα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και σε έξοδο από την ευρωζώνη

    · Να ανοίξει άμεσα ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για το τι σημαίνει η νέα Δανειακή Σύμβαση για τη χώρα μας και το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, ώστε η λαϊκή εντολή της νέας Βουλής να δείξει με σαφήνεια την απόφαση της για την κύρωση ή την απόρριψή της. Σε καμιά περίπτωση μια καταρρέουσα Βουλή δε νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες.

15:40 -” Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδο Παπανδρέου”, είναι ο τίτλος νεότερης ανταπόκρισης της Guardian από την Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

image

Η εφημερίδα αναφέρεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο ως ο πολιτικός που κέρδισε τον σεβασμό των ηγετών της ευρωζώνης με τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Ήταν ο Βενιζέλος ο άνθρωπος που ανάγκασε τον Παπανδρέου να εγκαταλείψει τα αποσταθεροποιητικά σχέδια του να θέσει σε δημοψήφισμα τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτ με την οποία η οικονομία της Ελλάδας θα ενισχύονταν με 130 δις για το κούρεμα του 50% του χρέους της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα συνεχίζει: Ο υπουργός οικονομικών, που ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον Παπανδρέου για την πύρρειο νίκη του στη Βουλή, είναι σε συνεχή επικοινωνία με του εταίρους της ευρωζώνης και κυρίως με τον Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας τους ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία σχετικά με τις τελικές λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης εντός των επόμενων εβδομάδων.

15:30 – Εν αναμονή της δήλωσης Αντώνη Σαμαρά. Θα επαναλάβει την χθεσινοβραδυνή σκληρή δήλωση; ή θα μετριάσει την αντίθεση του σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να προτείνει για την θέση του πρωθυπουργού κάποιο σημαντικό στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ίσως τον Σταύρο Δήμα;

15:28 – “Ώπα, άκυρο η επιστροφή Καραμανλή, βγήκε χτες το Uncharted 3“, κορυφαίο σχόλιο στο twitter

15:12 – Η απολογία της Εύας Καϊλή στο Facebook: Μάλλον έχετε δίκιο…ζήτησα να γίνουν ορισμένες κινήσεις…έγιναν… αλλά εγώ έπρεπε να κάνω πως δεν τις είδα και να ψηφίσω διαφορετικά, ώστε να γίνει τι; να έρθει η αντιπολίτευση και ίσως να πάμε στην δραχμή; δεν συμφωνώ. απο την κακή επιλογή να διαλέξω την χειρότερη..; εδώ που φτάσαμε, μετά απο δεκαετίες καταχρήσεων και σπατάλης, θα μπορούσα να κάνω κάτι και δεν το έκανα; αυτό λέτε; μάλιστα..

15:10 – Καθώς εντείνονται οι φήμες ότι ο κ. Σαμαράς το “ξανασκέφτεται” ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η δήλωση Γιώργου Καρατζαφέρη: «Κάνω δημόσια έκκληση στον κ. Α. Σαμαρά να κάνει μία δεύτερη σκέψη. Πετύχαμε το πρώτο βήμα, την αναχώρηση από την εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα μαζί».

14:14 – Για «οπερέτα», αλλά και για ένα κόμμα, στο οποίο «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνον για το πώς θα κρατηθεί, ή θα ανελιχθεί, στην εξουσία», έκανε λόγο ο πρόεδος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, σχετικά με την ψηφοφορία στη βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εξίσου επικριτικός ήταν και για τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, που μέχρι προχθές φώναζε για τη δανειακή σύμβαση και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για τη χώρα μας, αποφάσισε ότι όλα αυτά τελικώς τα αποδέχεται. Αρκεί να τα ψηφίσει μία αναλώσιμη κυβέρνηση και να φύγει από την εξουσία ο κύριος Παπανδρέου, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την πρωθυπουργία».

14:10 – Σε λίγο αναμένεται να κάνει δήλωση ο Α. Σαμαράς

14:00 – Σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου,

13:12 – Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς ηγέτες για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Λογικά, το πρώτο ραντεβού του κ. Παπανδρέου θα είναι με τον Αντώνη Σαμάρα, που πάντως έχει ξεκαθαρίσει σε έντονους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμμετάσχει.

13:10 – Απορία Νίκου Χατζηνικολάου στο twitter: “Ο κ.Παπανδρεου γιατί δεν παραιτείται,ώστε να πιέσει τα κόμματα και τους αρχηγούς να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις;

13:01 – Δηλώσεις Παπανδρέου μετά την συνάντηση του με Παπούλια – Τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας ώστε να ψηφιστεί η σύμβαση της 26-27ης Οκτωβρίου και να αποτραπεί η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ.

12:54 – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Παπούλια

12:25 – Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. «Στόχος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα και θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, ώστε η χώρα να μην πάει αυτή τη στιγμή σε εκλογές. «Βλέπω ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση και δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και στην πράξη» συνέχισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στους κινδύνους να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης. Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».

12:17 – Διαβλέπει κλίμα συναίνεσης ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις στο Προεδρικό  Μέγαρο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, πρόσθεσε και υπογράμμισε: Δεν είμαι κολλημένος σε καρέκλα. – Παπούλιας: Ενας δρόμος υπάρχει ο δρόμος της συνεννόησης. Αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις να βρεθεί μια συνεννόηση

12:10 – Διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο! Δεκάδες κάμερες, δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

12:08 – Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου σήμαινε την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, εκτίμησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, μιλώντας αντιστοίχως στη ΝΕΤ.  Xαρακτήρισε «αποχαιρετιστήριο» τον λόγο του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και έκανε λόγο για «επώδυνο τοκετό στον δρόμο για τη συναίνεση».

12:05 – «Ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός να αποχωρήσει, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης», υπογράμμισε στη ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας. Είπε ότι επιδίωξη των διαβουλεύσεων, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, είναι να τεθούν οι στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα και τα ονόματα.  Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, ως έσχατη λύση σε περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις, «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει το βάρος, ώστε εντός 3μήνου να γίνουν εκλογές, αφού θα έχουν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και οι εφαρμοστικοί νόμοι και θα έχει διασφαλιστεί η χώρα».

11:53 – Σε λίγο  Γ. Παπανδρέου συναντάται με τον Κάρολο Παπούλια. Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Προεδρικό για να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την πρωτοβουλία του να προχωρήσει σε κυβέρνηση “ευρύτατης συνεργασίας”. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα παραίτησης.

11:50 – Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής ηγεσίας αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, όμως μετά απο έξι μήνες, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

11:40 – Ειρωνικό σχόλιο του “πιτσιρίκου”: “Πάντως, βρε παιδιά, ας μην βιαζόμαστε να καταδικάσουμε. Να τον δούμε πρώτα τον Παπανδρέου και μετά να τον κρίνουμε”. Και η ατάκα καθηγητή στον ΣΚΑΙ: “H μόνη κυβέρνηση συνεργασίας που φαίνεται πιθανή είναι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ελσα Παπαδημητρίου!”

11:38 – Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, στο εβδομαδιαίο μήνυμά της προς τους Γερμανούς στην ιστοσελίδα της, πως η Ευρώπη θα χρειαστεί μια δεκαετία για να εξυγιάνει τα οικονομικά της και να βγει από την κρίση χρέους. Η επίλυση της κρίσης χρέους “είναι ένας δρόμος που απαιτεί πολλές προσπάθειες, στον οποίο θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα”, τόνισε η Μέρκελ μια ημέρα μετά τη σύνοδο της G20 στις Κάννες.

11:20 – Σχόλιο στο twitter: “Λες και ξαναγιναν εκλογές. Ψιλόεκτόνωση βλέπω. Όλοι ψαχνόμαστε

11:15 –  «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να βγάλει μόνο τη χώρα από την κρίση» εκτίμησε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί όταν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας.

10:45 – “Η Άγγελα Μέρκελ άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και ήταν το πιο σωστό πράγμα που μπορούσε να κάνει, ακόμα και αν υπήρξαν αντιδράσεις από το κόμμα της και από την κοινή γνώμη στη Γερμανία”, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο πρώην καγκελάριος επισήμανε πως το “μεγάλο λάθος” που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι “η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων”.   “Δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα”, κατέληξε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

10:42 – Δείτε τι μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Μπάρναμπι Φίλιπς, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή. Σχολιάζει ότι υπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει μετά την απόφαση της ΝΔ να απορρίψει συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Προσθέτει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ίσως αναλάβει την πρωθυπουργία για να δοθεί διέξοδο.

10:40 – «Δεν μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που θα στηρίζεται από περισσότερα κόμματα». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα» να μπει το κόμμα του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ. Ο Α.Γεωργιάδης δήλωσε στο Mega, ότι το ΛΑΟΣ θα προσέλθει στις σχετικές συζητήσεις και εξέφρασε την ελπίδα να μην χαθεί η «σημερινή μεγάλη ευκαιρία». «Δεν μπορείς να απορρίψεις αυτή την πρόταση χωρίς να συζητήσεις», πρόσθεσε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης δεν μπορεί να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

10:35 – H ανταπόκριση του Reuters λίγο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης χθες στη Βουλή

10:30 – Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Μένει κολλημένος στην πολυθρόνα του!”
ΑΥΡΙΑΝΗ: “Επικίνδυνοι παπατζήδες ο Γιωργάκης και η άθλια συμμορία που καταστρέφουν τη χώρα γαντζωμένοι στην εξουσία”
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Παρωδία! Αντ. Σαμαράς: Μόνο εκλογές”
ΕΘΝΟΣ: “153 ψήφοι για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας- Εντολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο για αλλαγή σελίδας”
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Για γέλια και για κλάματα”
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Πρωθυπουργός ήξεις αφήξεις”
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Συναίνεση στην απάτη με 153 “πράσινες” ψήφους”
ΕΣΤΙΑ: “Η διέξοδος από το αδιέξοδο”
Η ΑΥΓΗ: “Μαριονέτες του Μνημονίου”
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Αντώνης Σαμαράς: Οι μάσκες έπεσαν. Μόνη λύση οι εκλογές. Γιώργος Παπανδρέου: Στις … καλένδες οι εκλογές”
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Πολιτικά παιχνίδια με τη φωτιά- Στον αέρα η προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας”
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: “Εγραψε ιστορία- ΝΑΙ: 153 ΟΧΙ: 145”
Ο ΛΟΓΟΣ: “Ετοιμος να αποχωρήσει, αλλά…”
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Εργατική λαϊκή οργάνωση και συμμαχία κόντρα στα μονοπώλια”
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: “Τορπιλίζει τη συναίνεση ο Σαμαράς”
ΤΑ ΝΕΑ: “Νέα κυβέρνηση αμέσως! Υστατη προσπάθεια για συναίνεση”

10:20 – Οργισμένος από τη στάση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, ειδικά των δύο μεγάλων, εν μέσω κρίσης και απαισιόδοξος για τα μελλούμενα εμφανίστηκε τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, οι ηγεσίες των κομμάτων «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την Ελλάδα. Αυτή η συμπεριφορά των ηγετών με θλίβει αυτό, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό. Η αίσθηση μου είναι ότι με όλη αυτή τη διαδικασία των εκβιασμών στις ΚΟ από τους αρχηγούς δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο παρά για την παραμονή τους στην εξουσία».

10:15 – Δεδομένη θεωρεί την απομάκρυνση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, η Guardian. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», αναφέρει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα παραιτηθεί και θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης ‘’ευρείας αποδοχής’’ με επικεφαλής τον νυν υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο».

image
image

10:00 – Σχόλιο του Στέφανου Μάνου μέσω twitter: Απαράμιλλη ευελιξία του κ. Βενιζέλου: Από υμνητής του “λυτρωτικού” δημοψηφίσματος πριν μια εβδομάδα σε φερέφωνο της κ. Μέρκελ χθες.