Πιο αισιόδοξο από το υπουργείο Oικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας εμφανίζεται το ΔΝΤ αφήνοντας περιθώρια ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 να αγγίξει ακόμη και το 2% του ΑΕΠ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών, το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου. Με δεδομένη, όμως, την πολύ καλή πορεία του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, είναι πολύ πιθανό να έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να ξεπερνά και το 4% του ΑΕΠ. Με αυτά δεδομένα  ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φτάσει το 1,9% ή και το 2% του ΑΕΠ. 

Παρόλα αυτά, το Ταμείο υιοθετεί για φέτος την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ που έχει περιληφθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ταμείο προβλέπει για το 2018 ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ, αντί για ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Για το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ. Τέλος, το ΔΝΤ αναμένει μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 22,7% για φέτος στο 20,3% το 2018.

Ads