Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η επερώτηση που είχαν καταθέσει 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα του ναυαγίου του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και της μόλυνσης του Σαρωνικού. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν σύσσωμοι την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή κάνοντας λόγο για «τραγελαφική αντιμετώπιση και πολιτικό Βατερλώ κυβέρνησης και υπουργού.»

Ads

«Άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία και αλαζονεία», καταλόγισε η κα. Μπακογιάννη στον υπουργό ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στην κ. Κουρουπλή δήλωσε πως είναι «ηθική και πολιτική σας υποχρέωσης να παραιτηθείτε.» Στο ίδιος μήκος κύματος και ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Είπατε ψέματα. Κάνατε τον Σαρωνικό μαύρη θάλλασα», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ταμπέλα του τη λέξη οικολογία, αλλά ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πραγματική οικολογική καταστροφή», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος θεοδωράκης προσθέτωντας πως «σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, το ατύχημα ήταν μικρής έκτασης και οι επιπτώσεις δυσανάλογες, λόγω του κακού χειρισμού.»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου υποστήριξε πως «Δεν πάρθηκαν αμέσως τα αναγκαία μέτρα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα μέτρα που πάρθηκαν εκ των υστέρων ήταν ανεπαρκή». «Καθησυχάζετε και παραπλανάτε και το συνεχίζετε. Σας παίρναμε τηλέφωνο και μας λέγατε ότι μέσα σε 2 μέρες θα είναι όλα όπως θα είναι πριν», υπογράμμισε η κα. Μανωλάκου.

«Το ατύχημα δεν θα έπρεπε να γίνει η αφορμή να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες με φθηνό μάλιστα τρόπο.» απάντησε στις αιτιάσεις ο υπουργός Ναυτιλίας. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, δήλωσε σε οξύ τόνο, «τόσο σας ένοιαξε για το ατύχημα που δεν βρέθηκε ένας από την Νέα δημοκρατία να με πάρει τηλέφωνο.»

Ads

Ο κ.Κουρουμπλής αποκάλυψε πως έχει ετοιμάσει, μηνυτήρια αναφορά προς στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων των τελευταίων 10 ετών και μάλιστα να συνδεθούν με τις διατάξεις περί μαύρου χρήματος για να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. «Σας καλώ να την συνυπογράψουμε και να την καταθέσουμε όλοι μαζί για να γράψουμε ιστορία, όλοι μαζί.», τόνισε ο υπουργός. Αναφορικά με το πόσοι τόνοι καυσίμου έχουν διαρρεύσει τελικά στην θάλασσα ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απάντληση για να υπάρχει σαφή εικόνα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι το πότε ακριβώς ζητήθηκε η συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το πότε ήταν διαθέσιμο το πλοίο το οποίο μισθώθηκε για να συμβάλει στην απορρύπανση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος έγγραφα αναφορικά με το στίγμα του μισθωμένου από Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Προστασία στη Θάλασσα (EMSA) απορρυπαντικό πλοίο, δήλωσε πως το ΑΚΤΕΑ ήταν στο Πέραμα από το μεσημέρι της 11/09 το βράδυ και όχι το βράδυ τις 13/09 όπως είχε αναφέρει ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας απάντησε στον κ. Γεωργιάδη προσκομίζοντας αντίγραφο από το ημερολόγιο του πλοίου από το οποίο φαίνεται το πλοίο να είναι στη Δραπετσώνα το της 13/09.

Πηγή: ΕΡΤ