Θερμό επεισόδιο μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ., Βασίλη Υψηλάντη και της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκλήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δεσμευμένα ή κατασχεμένα χρήματα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε την Ζωή Κωνσταντοπούλου «τραμπούκα», ενώ μέρος στο επεισόδιο πήρε και ο επίσης βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος της είπε «άντε μωρή από δώ».

Ads

Αφορμή για τον καβγά ήταν ο ισχυρισμός του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απάλλαξε τα μέλη της διοίκησης του ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος), τα οποία κατηγορούνταν ότι δεν είχαν καταβάλει εισφορές 1,6 εκατ. ευρώ, από εργοδοτικές εισφορές και εργατικές εισφορές. Όπως ανέφερε ο κ. Κοντονής, η απαλλαγή έγινε με βάση τον νόμο 4141/2013 άρθρο 31 παρ. 4, ο οποίος, όπως ανέφερε, αμνηστεύει τις διοικήσεις των εταιρειών του δημοσίου οι οποίες αποκρατικοποιούνται.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Βασίλης Υψηλάντης από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο νόμος δεν δίνει αμνηστία, χρησιμοποιώντας μία ρήση του Μπέρνταρντ Σω.

Η αναφορά στον Μπέρνταρντ Σω, πυροδότησε την απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε απευθυνόμενη στον Βασίλη Υψηλάντη, πως «εκτός από τον Μπέρναρντ Σω, καλό είναι να διαβάζετε και τους νόμους που ψηφίζουν».

Ads

«Εμείς δεν είμαστε τσουτσέκια κανενός. Δεν μπορεί να προσβάλλει συναδέλφους και πρέπει να μάθει ότι δεν είναι το φαινόμενο της ελληνικής κοινωνίας. Θα την καταγγείλω στον ΠτΒ για τις προσβολές της προς τους βουλευτές», αντέδρασε ο Β. Υψηλάντης και πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να πω πολλά για την κυρία. Σέβομαι όμως τη διαδρομή του πατέρα της και μόνο αυτή».

Άμεση ήταν η απάντηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είπε «διά του τραμπουκισμού δεν θα καταφέρετε τίποτα», για να λάβει μετά φωνών την απάντηση από πλευράς Υψυλάντη ότι :«τραμπούκα είσαι και φαίνεσαι. Ακούς τι σου είπα; Σεβόμουνα μέχρι τώρα τη διαδρομή του πατέρα σου όμως μέχρι εδώ!».

«Ακούστε φρασεολογία!», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την προστασία του Προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Βιρβιδάκη. «Βρε άντε από δω. Ντροπή σου», συνέχισε ο εισηγητής της ΝΔ.

Στη συνέχεια κι αφού είχε επανέλθει η τάξη στη συνεδρίαση, ο Βασίλης Υψηλάντης επανήλθε στο θέμα ζητώντας συγγνώμη «μόνο από τους συναδέλφους για την προσωρινή εκτροπή του όσον αφορά το φαινόμενο της κυρίας συναδέλφου» και συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν και κάποια ανθρώπινα όρια».

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να στήσουν ένα σκηνικό που ο αντίλογος είναι αντικοινοβουλευτική πρακτική. Θέλω να παραμείνουν στα πρακτικά οι ύβρεις για να ελέγχεται αυτός που τα εκστόμισε. Η αυτοανάφλεξή του αποκαλύπτει πόσο επίπλαστη είναι αυτή η έκρηξη. Αυτοί είναι οι προστάτες των κοινοβουλευτικών ηθών», δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παίρνοντας και πάλι τον λόγο.

Θέση, δίνοντας τη στήριξη του στον κ. Υψηλάντη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου λέγοντας ότι «μπορεί να είναι 300 οι βουλευτές, αλλά τα προβλήματα που δημιουργεί η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν τα δημιουργεί άλλος». «Τώρα θα κάνετε και πειθαρχείο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Εμπλοκή είχε και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης ο οποίος φώναξε στη Ζ. Κωνσταντοπούλου «άντε μωρή από δώ».

Μετά τη συνεδρίαση ο Βασίλης Υψηλάντης πήγε στο ιατρείο της Βουλής επικαλούμενος υψηλή πίεση.