Σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα. «Ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως πρόεδρος πληρώνοντας γραμμάτια στην διαπλοκή», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ, με απώτερο στόχο να μπλοκάρει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε επίσης ότι η πρόταση της ΝΔ για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου είναι ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση συλλήβδην για εμπαιγμό των αγροτών.

Ads

Τέλος στα πληρωμένα γραμμάτια στη διαπλοκή

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ έλαβε τέλος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υπουργούς του. «Η άρνηση τους να συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή, γιατί η συναίνεση στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας. Ο στόχος είναι προφανής: να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», συνέχισε, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πληρωμένα γραμμάτια στη διαπλοκή.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και είπε ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.

Ads

«Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

Μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές και όχι στην τρόικα

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το δημοσιονομικό κενό στο ασφαλιστικό θα καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, και όπως είπε «αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές», καθώς τηρεί τους όρους της συμφωνίας με την Ευρώπη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους όρους διαφάνειας που ακολουθήθηκαν αναφορικά με την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, κι όχι απέναντι στην τρόικα», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η λογική της είναι η προστασία των ασθενέστερων και η κατάργηση του φαινομένου να υπάρχουν πολίτες πολλών ταχυτήτων.

Χαρακτήρισε επίσης ρεσιτάλ ανευθυνότητας την πρόταση της αντιπολίτευσης για απόσυρση του ασφαλιστικού.

Κάλεσε στη συνέχεια όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να να καταλάβουν ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που οι προηγούμενες άναψαν.

Διάλογος με τους αγρότες αν το θέλουν κι εκείνοι

Όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, αρκεί και οι ίδιοι οι αγρότες να θελήσουν να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Είπε επίσης ότι οι αγρότες κάνουν λάθος να πιστεύουν από αυτούς που τόσα χρόνια τους λοιδορούσαν και τους κορόιδευαν και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που η ΝΔ είχε καταθέσει σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Κάλεσε επίσης τους αγρότες να σκεφτούν γιατί τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τους αποθεώνουν όταν λίγα μόνο χρόνια πριν βρίσκονταν απέναντι τους, καταγγέλλοντας σκοπιμότητες προκειμένου να μπλοκάρει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να μην γίνει ο έλεγχος των χρεών τους αλλά και ο έλεγχος των μεγάλων λιστών των φοροφυγάδων.

Αξιολόγηση αλλά και κόκκινες γραμμές

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση» και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση επανεκλέγηκε με σκοπό να εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, τηρώντας παράλληλα  τις «κόκκινες γραμμές» της. «Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την 1η κατοικία, δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις, θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμα μας και θα βάλουμε τέλος στην διαφθορά και την φοροδιαφυγή αλλά και στην αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

Δίνουμε το παράδειγμα της ανθρωπιάς

«Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη», σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το προσφυγικό.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

«Η Ελλάδα, έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι αλά καρτ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.