Από τον Άννα στον Καϊάφα οδηγείται εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες έγγραφη αναφορά του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) προς το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την τύχη των συνολικά 61 δομών στήριξης για τις κακοποιημένες γυναίκες (συμβουλευτικά κέντρα γυναικών, ξενώνες, γραμμή SOS 15900) αφού, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση, για το εάν θα χρηματοδοτούνται από το 2015 ή αν θα οδηγηθούν σε πλήρη κατάργηση.

Ads

Όπως κατήγγειλε στο Tvxs.gr, η πρόεδρος του Ε.Δ.κ.Β., Κική Πετρουλάκη, το δίκτυο έχει αποστείλει τη συγκεκριμένη αναφορά από τις 5 Δεκεμβρίου στο ΥΠΕΣ, με παραλήπτη τον αρμόδιο υπουργό, Αργύρη Ντινόπουλο, και με κοινοποίηση στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), ζητώντας να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα.

Διαβάστε εδώ την έγγραφη αναφορά του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας προς το υπουργείο Εσωτερικών

Ωστόσο, απάντηση δεν έχει έρθει, ενώ σε αλλεπάλληλες οχλήσεις του Δικτύου τόσο προς το ΥΠΕΣ όσο και προς τη Γ.Γ.Ι.Φ. δηλώνεται διαρκώς αναρμοδιότητα ως προς το ποιος τελικά θα κάνει μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που από το 2015 παύει η χρηματοδότηση από το παρόν ΕΣΠΑ, δίχως να έχει ληφθεί μέριμνα για το προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ads

«Για το αίτημά μας είναι ενήμερη και η Γ.Γ.Ι.Φ. αλλά από εκεί μας είπαν πως δεν μπορεί να πάρει εκείνη απόφαση και μας παρέπεμψαν στο ΥΠΕΣ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο, μας είπαν πως θα στείλει το αίτημά μας στη Γ.Γ.Ι.Φ., αλλά ύστερα από λίγο το ‘μάζεψαν’ και μας είπαν ότι έχει γίνει λάθος και πως πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος να το απαντήσει», δήλωσε η Κ. Πετρουλάκη.

Οξύμωρο

Σε κάθε περίπτωση η φύση αυτής καθαυτής της υπόθεσης εγείρει και μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

«Πώς, ενώ από το 2011 η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία δομών στήριξης προς τις κακοποιημένες γυναίκες, το ΥΠΕΣ δεν την έχει επικυρώσει ακόμα, και αν και ο ίδιος ο υπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα την επικυρώσουμε, τώρα ετοιμάζεται να κλείσει τα πάντα;», διερωτήθηκε η Κ. Πετρουλάκη.

Ο κίνδυνος

Επιπρόσθετα, η επικεφαλής του Δικτύου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των δομών στήριξης για τις κακοποιημένες γυναίκες, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μας θα ήταν, όπως είπε, «κοινωνικά ολέθριες».

«Η τραγικότερη συνέπεια είναι ότι μόλις άρχισαν οι γυναίκες στην Ελλάδα να μαθαίνουν να απευθύνονται και να εμπιστεύονται, θα χαθεί ένα ολόκληρο σύστημα υποστηρικτικών δομών. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες υπηρεσίες σε 13 περιφέρειες, και είναι υποχρέωσή μας έως τώρα να έχουμε τέτοιου είδους δομές. Επιπλέον, είμαστε μια χώρα, όπου όταν οι γυναίκες καταφέρνουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας εναντίον τους, είτε στην εισαγγελία είτε στην αστυνομία μπορεί πολλές να μην καταγραφούν», επισήμανε.

Και πρόσθεσε: «Εκεί ακριβώς τα συμβουλευτικά κέντρα έρχονται να διαδραματίσουν έναν καταλυτικό ρόλο τόσο σε επίπεδο παροχής νομικής όσο και ψυχολογικής υποστήριξης. Εάν, λοιπόν, καταργηθούν οι δομές αυτές θα γυρίσουμε, δυστυχώς, πολλά χρόνια πίσω».

Εκστρατεία ενημέρωσης και ψήφισμα στο Διαδίκτυο

Εν τω μεταξύ, η «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την τύχη των δομών στήριξης κακοποιημένων γυναικών οδήγησε το Ε.Δ.κ.Β. να ξεκινήσει από τις 10 Δεκεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια εκστρατεία διάρκειας 16 εβδομάδων, απευθύνοντας έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη δράση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Μάλιστα, στον ιστότοπο ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών, Avaaz.org, δημιουργήθηκε ψήφισμα πολιτών προς τον υπουργό Εσωτερικών να μη διακόψει τη χρηματοδότηση των δομών.

«Εμείς προς το παρόν θέλουμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση. Δεν πρέπει να καταργηθούν οι δομές στήριξης. Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε έναν ξενώνα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μια κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί της, τη στιγμή που κινδυνεύουν», δήλωσε η Κική Πετρουλάκη.