Να αναρτήσουν μια μεγάλη αφίσα, ελάχιστο μέγεθος Α3, στις βιτρίνες τους, ώστε να ενημερώνεται το κοινό πως έχουν λάβει ενίσχυση, υποχρεώνει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ ή 300 ευρώ.

Ads

Η απίστευτη και ακατανόητη απόφαση περιλαμβάνεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις, ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους , που προβλέπει την ανάρτηση μιας σχετικής αφίσας στην είσοδο και ενός ευδιάκριτου μπάνερ στην ιστοσελίδα κάθε επιχείρησης που θα λάβει το επίδομα ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 2377/16.6.2020) προβλέπει πως «ο λήπτης της ενίσχυσης  υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά με τη στήριξη που έχει λάβει:

α) παρέχοντας στον διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση,

Ads

β) τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο».

Και μάλιστα, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, ο δικαιούχος απειλείται με επιστροφή της ενίσχυσης. «Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ενημερώνεται αρμοδίως η οικεία Διαχειριστική Αρχή, η οποία εκδίδει απόφαση ολικής ανάκτησης της επιχορήγησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Δημοσιονομικών Διορθώσεων. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Ούτε 534 ευρώ για κάποιους αλλά 300 ευρώ

Στην ουσία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αυτή θα είναι “δύο ταχυτήτων”. Όσες πληττόμενες επιχειρήσεις με κανένα ή με έως 20 άτομα προσωπικό έμειναν κλειστές με κρατική εντολή και μετά τις 18/5 θα λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ.

Όσες, όμως, πληττόμενες επιχειρήσεις, με κανένα ή με έως 20 άτομα προσωπικό δεν παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή (δηλαδή άνοιξαν) μετά τις 18/5, θα λάβουν αποζημίωση 300 ευρώ. Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 25η Ιουνίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport”.