Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση και λειτουργία τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού εξέφρασε τη Δευτέρα ο γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλατζής, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση και κρατική αναλγησία ως προς το θέμα αυτό θα έχει αντίκτυπο ως προς τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με μουσουλμανικές χώρες.

Ads

«Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να ζητείται να ψηφίζει κάθε φορά στο αρχικό ερώτημα, αν πρέπει να γίνει ή όχι τέμενος. Πλέον, δεν έχει και αντικείμενο. Μία πλευρά της κριτικής ήταν πως δεν πρέπει να χτιστεί το τέμενος με δημόσια χρηματοδότηση, γιατί είναι αντισυνταγματικό. Έχει γίνει δίκη στο ΣτΕ στις 30/6/2014 και η απόφαση ήταν πως κρίνει απολύτως συνταγματική την κατασκευή του τεμένους και τη χρηματοδότησή του από το κράτος. Άρα, αυτό το επιχείρημα δεν στέκει πια», δήλωσε ο κ. Καλατζής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του τεμένους, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό γιατί είναι ένα δημόσιο έργο και τα δημόσια έργα καταλήγουν πάντα στο ΣτΕ. Εμείς, κερδίσαμε την πρώτη δίκη. Μόλις βγει η οικοδομική άδεια θα έρθει η δεύτερη δίκη. Τον Οκτώβριο έχουμε άλλη μία δίκη για να δούμε αν ήταν νόμιμοι οι διαγωνισμοί που έγιναν. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως από την ώρα που θα μπει ο εργολάβος, η υπόθεση αυτή θα κρατήσει για τρεις έως τέσσερις μήνες, αφού είναι μετασκευή κτιρίου».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την πρόταση για την ανέγερση του τζαμιού στο Βοτανικό, ο γ.γ. Θρησκευμάτων απάντησε: «Σε εμένα δεν δημιουργεί κανέναν προβληματισμό και δεν είναι κακό να διαφωνεί κάποιος. Ξέρουμε όλοι ποιοι αρνήθηκαν. Επίσης, είναι σαφές πως σε μια δημοκρατία πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις. Μην ποινικοποιούμε το ότι κάποιος έχει άλλη άποψη από τη δική μας. Αυτό ισχύει προς όλες τις πλευρές. Άλλο όμως είναι η Χρυσή Αυγή, άλλο οι ΑΝΕΛ, αφού οι τελευταίοι δεν είναι ούτε ναζιστική οργάνωση ούτε στρέφονται κατά του Συντάγματος της χώρας. Το ότι μπορεί να καταψηφίσουν κάτι που καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή, δεν καθιστά ούτε τους ΑΝΕΛ ούτε αυτό το κάτι εκ των προτέρων κακό».

Ads

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα των άτυπων τζαμιών που λειτουργούν στην Αττική, υπογράμμισε: «Για εμάς είναι λογικό και επόμενο η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα πρέπει να είναι η ημερομηνία που θα αρχίσει να εφαρμόζεται καθαρά και χωρίς περιστροφές ο νόμος για τους ευκτήριους οίκους και για την περίπτωση των μουσουλμάνων, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει άδεια, κλείνει. Πρακτικά δηλαδή, υπόγεια και ημιυπόγεια θα κλείσουν και κακώς δεν έχουν κλείσει. Αλλά πώς θα επέμβεις όταν εσύ δεν έχεις δώσει το σαφέστατο δείγμα ότι δεν έχεις πρόβλημα με τη θρησκεία του Ισλάμ».