Σαφή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα των ακτών του Σαρωνικού Κόλπου, οι οποίες ρυπάνθηκαν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ads

Η ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την επιχείρηση για την απορρύπανση του Σαρωνικού ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι έχει ολοκληρωθεί η απάντληση του φορτίου από τις δεξαμενές Νο2 και Νο1 και ότι στις 13.10 άρχισε η απάντληση από τη δεξαμενή Νο4.

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, από τις δεξαμενές είχαν αντληθεί ως τις 03.30 σήμερα, 774 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών.

Επίσης έχουν αντληθεί 350 κυβικά μέτρα προσμίξεων πετρελαιοειδών. Η άντληση συνεχίζεται.

Ads

Κατά την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την επιχείρηση απορρύπανσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι «η αντίδραση του υπουργείου και του Λιμενικού ήταν άμεση, τόσο κατά την αντιμετώπιση του ναυαγίου, όσο και κατά τον συντονισμό των ενεργειών αντιρρύπανσης, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα σχέδια διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Λιμενικού, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό, η κατάσταση έχει ως εξής:

1. Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

2. Μεταξύ Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

3. Στη Σαλαμίνα άρχισε το Σάββατο να εργάζεται προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, με ιδιωτικό βυτιοφόρο, που έκανε απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν σε βυτιοφόρο και απομακρύνθηκαν. Εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τα οποία περισυλλέγησαν πλήρως. Μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, 225 μέτρων. Συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου ΣΕΛΗΝΙΩΝ-ΛΗΜΝΙΩΝΑ-ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ,. Ελέγχθηκαν οι περιοχές νοτιοανατολικά και ανατολικά ακτογραμμής νήσου Σαλαμίνας, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Οι εργασίες απορρύπανσης συνεχίζονται.

4. Στο Πέραμα δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

5. Στη Ζέα, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη ΣΝΔ, επιχείρησαν τα αντιρρυπαντικά σκάφη “ΑΚΤΑΙΑ 15” και “ΑΚΤΑΙΑ 4”, καθώς και μία υποστηρικτική ταχύπλοη λέμβος. Επίσης από ξηράς, στις παραλίες μπροστά από τη στάση “ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ” στον όρμο Αφροδίτης, μπροστά από τον όρμο Σκαφάκι, περισυνελέγησαν από συνεργεία κατάλοιπα πετρελαιοειδών με τη χρήση απορροφητικών πετσετών και με τη βοήθεια πλωτού φράγματος. Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Ζέας και τη Φρεαττύδα επιχειρούσαν δύο σκάφη απορρύπανσης, όπου με τη βοήθεια πλωτού φράγματος περισυνελέγησαν κατάλοιπα.

6. Στη θαλάσσια περιοχή νοτιότερα Αγίου Κοσμά, το Σάββατο, επιχείρησαν για τον περιορισμό της ρύπανσης, ιδιωτικό αντιρρυπαντικό σκάφος,καθώς και τρία αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Επίσης πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ περιπολούσε όλη την ημέρα στο θαλάσσιο χώρο αρμοδιότητας Λιμεναρχείου Σαρωνικού, αλλά και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου και επέβλεψε τις εργασίες απορρύπανσης. Στη 2η,3η και 4η μαρίνα Γλυφάδας, συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών. Στις εκεί εργασίες συμμετείχαν 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ “Greenpeace”.

Η γενικότερη εικόνα στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Στην περιοχή Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία «Mediterraneo», η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού.

Στις παραλίες «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.

7. Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αεροσκάφος του Λ.Σ. απογειώθηκε, 14:15 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού μεταξύ Άκρας Σουνίου και Ελληνικού.

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Επίσης, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε την 18:25 μ.μ για επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ όρμων Βουλιαγμένης και νήσου Σαλαμίνας.

Στο παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μεμονωμένες και μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού ενώ δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.

Η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής από αέρος παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενη περιπολία εναέριου μέσου του Λιμενικού Σώματος.