Διαψεύδει τα περί «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ» το υπουργείο Εργασίας αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι τα σχετικά «κατευθυνόμενα δημοσιεύματα κλιμακώθηκαν (για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία από πού εκπορεύονται) με ανάλογη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας των Τομεαρχών Υγείας και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας».

Ads

Όπως αναφέρει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του:

«1. Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματα του δεν αυξήθηκαν, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

2. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ», που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας; Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον «κουμπαρά», ειδικός «Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», ο λεγόμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ». Από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων. Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τα να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού».

Ads

Σε υψηλούς τόνους ζητεί «να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».