Για ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» έκανε λόγο το υπουργείο Εργασίας.

Ads

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η πρωινή εκπομπή της ΚΑπαντήσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Αφορμή αποτέλεσε αφενός η δήλωση του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή τομεάρχη Νότη Μηταράκη που έκαναν λόγο για το σπάσιμο του «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), κι αφετέρου η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ που μιλούσε για «χάος» στον ΕΦΚΑ αναφορικά με τις εκρεμμείς συντάξεις.

Για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό χωρίς όριο» από τη Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «το κόμμα που χρεοκόπησε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υπόσχεται να το καταργήσει με τις ιδιωτικές συντάξεις εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής της αλληλεγγύης των γενεών», έκανε λόγο το υπουργείο σε ανακοίνωσή του για την κοινή δήλωση Βρούτση –
Μηταράκη.
Το υπουργείο κατήγγειλε επίσης «επαναλαμβανόμενα ψεύδη» από τους εκπροσώπους «του παλιού πολιτικού συστήματος», οι οποίοι είναι «οι ίδιοι που θεσμοθέτησαν τη δυνατότητα χρήσης του ΑΚΑΓΕ και οι ίδιοι είναι που πρώτοι έκαναν χρήση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το 2014. Οι ίδιοι που έκοψαν τις συντάξεις έως 50%, παρέδωσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και με 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ».

Ads

Στην ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι δεν «σπάει» κανέναν «κουμπαρά», αφού η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ «είναι νομοθετημένη και ενταγμένη στον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ». Υπογράμμισε εξάλλου ότι σήμερα ο ΕΦΚΑ «επιτυγχάνει πλεονάσματα έχοντας περιορίσει από τον Ιανουάριο του 2015 τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις κατά 76,9%, από 168.922 εκκρεμείς το 2014 σε 39.061, παρόλο που στο μεσοδιάστημα είχαν υποβληθεί 530.078 νέες αιτήσεις κύριων συντάξεων».

Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης

Απαντώντας στον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Εργασίας να κάνει λόγο για «ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας», τονίζοντας ότι η εν λόγω εκπομπή λειτουργεί «ως φερέφωνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και επιδίδεται «σε ακατάσχετη καταστροφολογία και σε ψεύδη, για να υποστηρίξει το διάτρητο αντιπολιτευτικό αφήγημα της Ν.Δ.»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, «με τον ισχυρισμό για δήθεν “χάος στον ΕΦΚΑ” υποστήριξε πως δεν εκδίδονται συντάξεις, όταν από 1/1/2015 έως 30/09/2018 έχουν καταβληθεί 725.258 συνταξιοδοτικές παροχές, συνολικού ποσού 4,632 δισ. ευρώ. Ειδικά οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 76,9%, στις 39.061 από 168.922 που τις άφησε η ΝΔ, ενώ ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός για δεύτερη χρονιά».

Στην ανακοίνωση του αναφέρει επίσης πως:

«Ισχυρίζεται, ακόμα, πως η κυβέρνηση προκάλεσε κατάρρευση της αγοράς εργασίας, αποκρύπτοντας, μεταξύ άλλων:

• ότι επί της σημερινής κυβέρνησης έχουν αυξηθεί πάνω από 300.000 οι θέσεις εργασίας και το 70% αυτής της αύξησης είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης,
• ότι έχει μειωθεί περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες η ανεργία,
• ότι λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας,
• ότι μπήκαν για πρώτη φορά κανόνες στις εργολαβίες,
• ότι ενισχύθηκαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και μειώθηκε η αδήλωτη εργασία».

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο κατήγγειλε ότι «απαξιώνει την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 του κατώτατου μισθού γνωρίζοντας ότι ως καλό φερέφωνο της Ν.Δ., πρέπει να ικανοποιεί και τα “θέλω” του ΣΕΒ».

«Η εκπομπή που έχει ποντάρει όλα της τα λεφτά στην απομείωση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019 και τρομοκρατεί διαρκώς συνταξιούχους και ασφαλισμένους δεν ανέχεται το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου και το δείχνει» , σημειώνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει με το εξής:

«Καμία διαστρέβλωση της αλήθειας δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της υπέρ του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».