Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα», που αφορά σε τρεις περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 300.000 ευρώ.

Ads

Για το ακίνητο στα Σεπόλια, από το υπουργείο τονίζουν πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, κανένας συμβολαιογράφος συνεργαζόμενος με τράπεζα δεν διεξήγαγε πλειστηριασμό στα Σεπόλια τη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Άρα επρόκειτο για πλειστηριασμό, που την επίσπευση έκανε ιδιώτης» συμπεραίνουν και σημειώνουν: «Είναι γνωστό ότι στις διαφορές μεταξύ ιδιωτών, πόσο μάλλον σε αυτές που σχετίζονται με δικαστική απόφαση, σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατό να παρέμβει το κράτος. Πέρα από τη συγκεκριμένη όμως πληροφορία από τους συμβολαιογράφους, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη κατοικία δεν είναι πρώτη κατοικία. Το στημένο δημοσίευμα παρελκυστικά τη χαρακτηρίζει ως «για τυπικούς λόγους μη αναγνωριζόμενη ως τέτοια από το κράτος», γνωρίζουμε όλοι όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά ως επιχείρημα, αφού και το ίδιο το δημοσίευμα αποδέχεται ότι η συγκεκριμένη κατοικία είναι δεύτερη και όχι κύρια».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση στους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας, είναι προφανές ότι γίνεται αναφορά σε εγγυήτρια σε επιχειρηματικό δάνειο (και όχι σε δανειολήπτη) και αυτή ήταν κατά δήλωσή της η δεύτερη κατοικία της. «Γνωρίζουμε όλοι ότι στο δικαιϊκό μας σύστημα η ένταξή στη θέση του εγγυητή εμπεριέχει και το συγκεκριμένο ρίσκο. Πάλι σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμβολαιογράφους στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν και άλλα ακίνητα» επισημαίνουν.

Για την τρίτη περίπτωση στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως την πλέον ξεδιάντροπη από όλες σε επίπεδο παραπληροφόρησης, οι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνουν: «Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι δεν αφορά πλειστηριασμό αλλά κατάσχεση. Πέραν από το ότι προφανώς σκόπιμα η εφημερίδα του υπόδικου εκδότη δεν δίνει παραπάνω στοιχεία, είναι γνωστό ότι η κατάσχεση σε σύνταξη καλύπτεται από περιορισμούς (δεν κατάσχεται κάτω από 1250 και 1000 ευρώ για δύο ή ένα συνδικαιούχο αντίστοιχα), και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να «κατασχέθηκε και το τελευταίο ευρώ της σύνταξης», όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα. Όσο για τον υποτιθέμενο πλειστηριασμό που δήθεν επίκειται, είναι προφανές ότι η περίπτωση συνταξιούχου με μία μοναδική κατοικία υπάγεται στις διατάξεις προστασίας που παρέχει ο Νόμος Κατσέλη/Σταθάκη».

Ads

Οι ίδιοι κύκλοι καταλήγοντας σημειώνουν πως «το κρεσέντο λασπολογίας, μαύρης προπαγάνδας και ασύστολου ψεύδους συνεχίζεται για μια ακόμη ημέρα από το έντυπο του υπόδικου ιδιοκτήτη και φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη. Στα παραπλανητικά τους ψεύδη, εμείς θα συνεχίσουμε να απαντάμε με την πραγματικότητα και την αλήθεια των γεγονότων».