Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε πριν από λίγο, ότι το υπουργείο χορηγεί άδεια στην ΕΔΕΜ, τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών.

Ads

Ο «πόλεμος» που είχε προηγηθεί ανάμεσα στην υπουργό και τους δημιουργούς, είχε να κάνει με την καθυστέρηση του υπουργείου, να χορηγήσει την άδεια και την ταυτόχρονη δραστηριοποίηση επιχειρηματιών στον χώρο, που τους έκανε να μιλούν για νέες ΑΕΠΙ, που διευκολύνονται όσο το υπουργείο δεν προχωράει την αδειοδότηση του οργανισμού που θα ελέγχουν οι ίδιοι.

Η υπουργός στη νέα της ανακοίνωση, άφησε για άλλη μια φορά αιχμές σχετικά με πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. «Είναι προφανές ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα.» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου.

Από τη μεριά τους οι δημιουργοί, μιλούν για ιστορική μέρα, καθώς είναι ο πρώτος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης συνθετών, στιχουργών και κληρονόμων, που στεγάζει σχεδόν το σύνολο τους.  Μετά τη δικαίωση των κινητοποιήσεών τους, έχουν τώρα να διεκδικήσουν την άμεση τήρηση του νόμου για την άμεση μετάβαση από την ΕΥΕΔ (Κρατική Μεταβατική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης) στην ΕΔΕΜ, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου.

Άδεια στην ΕΔΕΜ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς,  αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό.

Είναι προφανές ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν.